Foto: Ernst Vikne/Wikimedia Commons. CC BY-SA 2.0.

Tidsskriftet

Snart ett år etter at kommunene fikk plikt til å tilby psykologkompetanse, står 140 kommuner uten psykologårsverk i psykisk helse- og rusarbeid. Hustadvika i Møre og Romsdal er blant dem som sliter.

Fotografi av psykolog Nora Sveaass

Psykologer kan bidra mye i arbeidet med å forebygge tortur, mener Nora Sveaass i Psykologforeningens menneskerettighetsutvalg.

Politikk

Psykologer kan avdekke behov for behandling etter en rusmiddeloverdose, mener Psykologforeningen i en høring om rusbehandling.

Norsk psykologforening deler ut tre stipender til lederutdanning på til sammen 75 000 kroner. Søknadsfristen er 4. januar.

På grunn av smittesituasjonen blir alle kurs i Oslo i november og desember utsatt.

Det skal være trygt og samtidig faglig forsvarlig å ta spesialistutdanning under koronapandemien.

21. oktober ble det valgt nytt styre i Akademikerne. Representanter for Psykologforeningen var innstilt til flere sentrale verv.

Bloggtekst Håkon Skard

10. oktober er verdensdagen for psykisk helse. Årets tema i Norge er «Spør mer»- en oppfordring vi helhjertet støtter. Samtidig så er temaet som løftes av verdens Helseorganisasjon «Mer investering- bedre tilgang». Bør Norge følge resten av verden i temavalg?

Grunnet den pågående koronapandemien besluttet Psykologforeningens arbeidsutvalg den 24. september at vedlikeholdsperioden for psykologspesialister midlertidig utvides med 1 år – fra 5 til 6 år.

Statsbudsjett

Koronapandemien preger forslaget til statsbudsjett for 2021, hvor mange av satsningsområdene er knyttet til arbeidsliv og helsesektoren. Her mener president i Psykologforeningen, Håkon Skard, at psykisk helse spiller en viktig rolle.

Kvinne som spiser piller

Høring

Psykologforeningen oppfordrer til mer fokus på ikke-medikamentelle tiltak for pasienter som bruker vanedannende legemidler.

Mann og kvinner foran en vegg

Akademikerne

Akademikerne helse har sammen med de øvrige organisasjonene kommet til enighet med Spekter i forhandlingene om de sosiale bestemmelsene.

Håkon Kongsrud Skard.

Dagens medisin

Regjeringen vil innføre nullvisjon for selvmord i Norge. Psykologforeningen er positive til initiativet, men nullvisjon som mål kan gi utilsiktede konsekvenser og bør utredes først.

Pia von Hirsch, Maria Abrahamsen Østhassel, Johanne Refseth. Foto: Nora Skjerdingstad

Tidsskriftet

Årets tre vinnere av Åse Gruda Skard-prisen har det til felles at de formidler psykologi på Instagram.

Eivor Fredriksen. Foto: Nora Skjerdingstad

Tidsskriftet

På Psykologikongressen ble Eivor Fredriksen tildelt årets doktorgrad for sin avhandling om fødselsdepresjon. Les Psykologtidsskriftets intervju med prisvinneren.