Hopp til hovedinnhold

Jobber for de mest sårbare

Psykologprisen 2025 tildeles Katrin Glatz Brubakk. Foto: Karine Liland / Psykologforeningen

Katrin Glatz Brubakk er tildelt Psykologprisen 2025 for sitt utrettelige arbeid for barn og familier i noen av verdens farligste og mest konfliktfylte områder.

– Dette var veldig overraskende og veldig hyggelig, sier årets prisvinner.

– Jeg jobber jo litt annerledes enn mange andre psykologer, så det er ekstra betydningsfullt å få denne anerkjennelsen fra kollegaer.

Dette er Katrin Glatz Brubakk

  • Psykologspesialist og universitetslektor.
  • Feltarbeider for Leger Uten Grenser.
  • Medlem av Norsk psykologforenings Menneskerettighetsutvalg.
  • Ga i 2024 ut boka Dagbok fra Gaza. En hjelpearbeiders beretning om tap, traumer og håp, og ga sammen med journalist Guro Kulset Merakerås i 2023 ut boka Moria. På innsiden av Europas største flyktningleir.
  • Har nå mottatt Psykologprisen 2025.
  • Tildelt Redd Barnas Rettighetspris i 2024, og nominert til den samme prisen i 2020.
  • Innlemmet i «Wall of Feminism» i 2021 for sitt arbeid med rettigheter for barn på flukt.
  • Har to ganger vært finalist til utmerkelsen Årets trønder (2020 og 2021).
  • Mottok Fluktprisen og Arne Fjellbus Minnepris i 2023.

Tilbake til kjernen i faget

Brubakk har særlig vært opptatt av å møte barn som barn, også i krise- og krigssituasjoner. I stedet for avanserte behandlingsmetoder, handler det ofte om tilstedeværelse, trygghet og varme.

– Jeg har kommet veldig tilbake til kjernen av nettopp psykologifaget etter å ha jobbet mye på denne måten. Og det oppleves som en gave, sier hun.

Hun forteller at det menneskelige møtet er kjernen i de mest krevende situasjonene. Det å ta seg tid til den man møter, la det nonverbale språket bære og gi varme, validering og gjensidig koregulering.

– Jeg har fått se hvilken virkning det har, og har blitt veldig trygg på at selv om vi som psykologer også trenger metodene våre, så står jeg stødig i at det noen ganger holder å gå helt tilbake til det basale for å gjøre en forskjell.

De lokale er navet

Gjennom sitt arbeid på blant annet Gaza og i flyktningleirer i Hellas og Egypt har Brubakk vist hvordan psykologisk kompetanse kan gjøre en reell forskjell også under helt ekstreme forhold. Der andre kanskje ville snudd, har hun valgt å reise tilbake gang på gang.

Les: – Hvis vi lever i morgen

Det er både farlig og belastende å jobbe under så ekstreme forhold som Brubakk og kollegaene hennes gjør på Gaza. Hun trekker frem at det er de lokalt ansatte i Leger Uten Grenser som er navet i arbeidet de gjør, og det å støtte dem er en viktig årsak til at hun stadig reiser tilbake.

– Jeg vet at når jeg er der så kan jeg gi dem en klem, jeg kan validere og støtte på en helt annen måte enn jeg kan gjøre hjemmefra.


Hun forteller om en kollega som fortalte at det eneste han ønsket seg var en stabil vegg å lene seg på etter å ha levd i telt i ett og et halvt år, både metaforisk og praktisk.

– Og hvis vi som kommer utenfra kan være den veggen i perioder, så tenker jeg at det er en viktig funksjon i tillegg til det praktiske arbeidet som vi gjør med pasientene, fordi det er jo de lokale som utgjør den største andelen av helsepersonellet der.

– Det å få lov til å jobbe sammen med dem i solidaritet, og støtte dem så de ikke kollapser er kjempeviktig.


– Derfor er det eneste stedet jeg egentlig vil være akkurat nå på Gaza.


Om psykologprisen

Psykologprisen deles ut av Norsk psykologforening og skal hedre psykologer som har gjort en særlig innsats for å synliggjøre og anvende psykologisk kunnskap. Prisen gis til personer som bidrar utover det som forventes, og som viser hvordan psykologien kan spille en rolle i samfunnet.

Juryens begrunnelse

Juryen trekker frem Brubakks evne til å kombinere faglighet og mot med et sterkt humanistisk kompass:

"Prisvinneren har valgt å bruke sin fagkompetanse der behovene er størst, men ressursene færrest – særlig for barn og familier på flukt, i leirer og krigsområder, hvor håpløshet og traumer ofte utgjør dagliglivets rammer."

De peker også på hennes formidlingsevne og betydning som stemme i offentligheten:

"Gjennom undervisning, kronikker, bøker og foredrag har hun synliggjort hvordan psykisk helse ikke kan vente til etter krisen, men må ivaretas mens den pågår."

Juryen 2025

Håkon Kongsrud Skard, president i Psykologforeningen og juryleder

Usman Chaudhry, psykolog hos Rask psykisk helsehjelp på Stovner

Linda Berg-Heggelund, generalsekretær i Mental Helse

Maj Egeland Kristoffersen, psykologfaglig rådgiver på Lovisenberg sykehus

Elisabeth Schanche, professor ved Universitetet i Bergen