Norsk psykologforening arbeider for høy faglig og etisk standard på psykologisk virksomhet. Derfor har Psykologforeningen sluttet seg til Etiske prinsipper for nordiske psykologer (EPNP).
Sentralt i arbeidet med kvalitetssikring av kompetanse og praksis, er at det må være mulighet for å oppdage, klage på og korrigere svikt i psykologers fagetiske praksis. Til de nordiske prinsippene er det knyttet et reglement og saksbehandlingsregler for fagetiske klagesaker.
Den fagetiske klageprosessen har som sitt viktigste formål å bidra til at den innklagede psykologen kan foreta en fagetisk refleksjon over de punktene som Fagetisk råd påpeker i psykologens arbeid, og eventuelt endre sin praksis slik at denne er i overensstemmelse med EPNP. Det er ønskelig at denne prosessen kan vise at klager er respektert, og kan oppleve å få en oppreisning via saksforløpet.
Fagetisk råd konkluderer med at det enten er brudd eller ikke brudd på EPNP. Ved brudd vil gjennomgangen av saksgangen og konklusjonen være å regne som kollegial veiledning til psykologen.
Det er viktig å være klar over:
Gå til saksbehandlingsregler i henhold til reglement for Fagetisk råd.
Last ned veiledning for klager til Fagetisk råd.
De fagetiske prinsippene regulerer psykologers faglige virksomhet, som er definert som enhver situasjon der psykologen utøver yrkesmessig virksomhet i relasjon til individ, gruppe eller organisasjon.
Norsk psykologforenings medlemmer er forpliktet til å utøve sin virksomhet i henhold til Etiske prinsipper for nordiske psykologer og til de lover, forskrifter og regler som til enhver tid gjelder for området psykologen arbeider innenfor.
Dersom en mener at psykologen har opptrådt på en uetisk måte, kan vedkommende innklages til Norsk Psykologforening, forutsatt at vedkommende er medlem.
Fagetisk råd (FER) behandler klagesaker som vedrører medlemmers fagetikk i forbindelse med deres yrkesutøvelse som psykolog. Enhver person, gruppe av personer eller organisasjon som psykologen har et profesjonelt forhold til kan klage. Klage kan også den som mener at psykologen i annen sammenheng opptrer i strid med god psykologskikk.
En klage på en psykolog til fagetisk råd skjer på følgende måte:
For saker som blir tatt opp til videre behandling/utredning er det en saksbehandlingstid på 6 måneder.
Alle klager innkommet etter 1. januar 2016 vil bli offentliggjort på Psykologforeningens hjemmesider etter at saken er ferdigbehandlet. Identiteten til partene i saken vil ikke fremgå av informasjonen som legges ut. Se konklusjoner i fagetiske klagesaker .
Tidligere generalsekretær i Psykologforeningen, Sverre L. Nielsen, mottok 25. juni IAAP Distinguished Professional Contributions Award.
– Etisk refleksjon er et verktøy for å gjøre verden mindre endimensjonal og hindre maktovergrep, sier Tonje Lossius Husum.
Det er ikke få timer Psykologtidsskriftet har brukt på å «veie og måle» informasjonsmengden og vurdere etiske aspekter i «Prestesaken». Likefullt ble redaksjonen felt av Pressens faglige utvalg (PFU).
Pionér i det fagetiske arbeidet. Brennende engasjert medlem av redaksjonskomiteen i Psykologtidsskriftet. Psykologforeningen har mye å takke Geir Høstmark Nielsen for.
Konklusjoner fra Psykologforeningens organer for fagetikk er nå tilgjengelige på psykologforeningen.no.
Last ned konklusjoner i fagetiske klagesaker.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.