Fremmed frykt

Øye som ser gjennom papirvegg.

Hvordan resonnerer en som som sprer "fremmedfrykt"? Peder Kjøs gikk i dialog med en som publiserer videoklipp med vinklede nyhetssaker om flyktninger og innvandrere

I det siste har jeg prøvd å følge litt med på de sosiale medienes strøm av negativt vinklede nyhetssaker om flyktninger, migranter og innvandrere. Jeg har sett på videoklipp av afrikanere som driver hærverk i Italia. Jeg har sett folk som vil dele ut mat, men som blir plyndret av flyktninger. Strenge gamle menn som forsvarer avhugging av hender. Påstander om at det blir funnet ”IS-materiale” på flyktninger. Sinte folk som nekter å ta imot Røde Kors-pakker. 

Jeg blir mest interessert i kommentarene fra de som legger ut disse filmene. ”De kommer ikke til å stanse der”. ”Hvordan kan noen tro at disse kan la seg integrere?” ”Våkn opp, Europa!” For meg ser dette mer ut som frykt enn som hat. Det finnes hatefulle ytringer også, men mye av det kan like gjerne leses som frykt. Blant de som ikke er så redde oppfattes gjerne fremmedfrykten som et tegn på dumhet. Men er det så enkelt?

Jeg sendte en melding til en av de som legger ut mange videoer hver uke. Utvekslingen vår er lite redigert, og er godkjent av henne.

Spørsmål: Hva tenker du når du ser bildene av folk på flukt, på vei gjennom Tyskland, Danmark og Sverige, og nå også til Norge?

Svar: Tenker at det er hyggelig å se hele familier som kommer, men ikke båtlass, busslass, tog og t-baner full av mannfolk som er opprørske og har penger til å reise!

"

Skal man ikke hjelpe de som ligger nede?

"

Skal man ikke hjelpe de som ligger nede??? Hvorfor skal de som ikke er ressurssterke og virkelig trenger hjelp lide i teltleirene som om ingen vet om at de fins?

Og har ikke vi alle fått med oss nå at muslimer er ute etter å utrydde jødene, alle ikke "troende" og de kristne her på jorden? Det har da vært nok av terrorbomber i flere land som tilsier at dette kan skje her og, bare snakk om tid! Flere grenseoverganger har mistet kontrollen over hvem som slippes inn og mange blir smuglet inn - det går jo fullstendig over styr bare fordi folk trenger hjelp NÅ! Hva når hverdagen kommer og alle krever et LIV her?? 

De har jo allerede fått sine egne moskeer vil ha kjønnsdelt undervisning på skolene, respekterer ikke kvinner, mange integreres ikke og er ikke en del av samfunnet, blir misforstått, tyr ofte til blind vold, voldtar.... Ja det skremmer meg at vi tar for gitt at bare man viser kjærlighet og omtanke så ordner alt seg, og SÅKLART er det også mange som setter pris på det - jeg ser jo det selv når jeg treffer på våre nye landsmenn her og jeg jobber med mange fra forskjellige land + treffer på flere utenlandske i jobben enn nordmenn og da ser jeg også veldig godt hvor arrogante enkelte er i forhold til våre egne og det er skremmende for de skyr ikke mye. 

Spørsmål: Oi, det var mye... Jeg blir nysgjerrig når du sier at du selv har møtt noen som du har opplevd som arrogante. Jeg lurer på: har du opplevd dem som farlige? Som direkte truende? 

Svar: Ja, truende nok til at jeg var glad det var på dagtid og masse folk tilstede. Prøver heretter og forholde meg rolig når jeg har mange av dem på bussen og de prøver å provosere... Vet aldri når du treffer de igjen. Og også lite hyggelig å gå ute i byen på kveldstid og treffe på noen som prøver å sjikanere deg. Men leter du etter bevis for at de har skadet meg mer enn med ord så har ikke det skjedd. 

Spørsmål: Nei, jeg leter ikke etter bevis på noe som helst, det er hva du tenker og føler jeg er opptatt av. Og da får jeg inntrykk av at du opplever det som utrygt å ha disse unge mennene rundt deg. Og så lurer jeg på hvorfor, og da virker det som om det er noe med holdningen deres, hele væremåten, mer enn noe konkret de har gjort, som skremmer deg. Kan du si noe mer om hva slags holdning eller væremåte du reagerer på? 

Svar: Det er ikke bare meg men flere kolleger har opplevd den samme holdningen. Om vi snakker til dem eller prøver nekte dem å bli med fordi de ikke har penger til å betale for billett så kverulerer de og da er vi rasehatere og ofte er det mange av de som kommer på bussene og de trykker på stopp-knappen hele tiden, mulig de ikke liker at det er kvinnfolk som kjører bussene, hva vet jeg men det er ofte problemer som vi ikke får gjort stort med og så klart lite hyggelig på arbeidsplassen når dette gjentar seg… Men det er jo alt en leser om i media og hører om ellers av problemer de skaper. Og alt de krever at vi skal slutte med, ikke tegne halen på grisen - ikke "hudfarget" plaster - kalle negerbolle noe annet - ikke gå med  bare armer og bein for da "ber vi om å bli voldtatt" - feire jul og påske - ha kjønnsdelte skoler - ikke ha kristendom på skolen, sangtekster eller annet vi har lært på skolen i all tid skal forbys for det fornærmer dem. De flytter hit og bør etter min mening da tilpasse seg vår kultur og levesett. 

"

Jovisst er nordmenn bråkete og gjør mye galt.

"

Spørsmål: Ok, jeg skjønner at det er ubehagelig å få dem innpå seg på den måten på jobben - men så husker jeg godt selv hvordan vi holdt på da vi var ungdommer, med mye rop og skrik og småbølling, mye greier for å tøffe oss for hverandre. Det du beskriver høres ikke så veldig forskjellig ut, men så kobler du det til politiske ting du har hørt og fæle videoer og ting du har lest i media. Er det ikke litt voldsomt å koble sniking på bussen og ubehagelige slengbemerkninger til islamisme og voldtekt? 

Svar: Jovisst er nordmenn bråkete og gjør mye galt - holder det ikke med det vi har av problemer, uten at vi skal ta inn mer??! Du må jo ha fulgt med litt og kanskje fått med deg at disse unge arrogante islamistene reiser ned igjen for å krige for IS? Hva syns du om det? Ingen problem så lenge det ikke berører deg? 

Spørsmål: Nei, jeg synes selvfølgelig det er fælt at de drar ned for å slåss på den siden, både for krigens del og for deres egen. Skulle ønske vi hadde klart å integrere dem så godt at de ikke syntes det var et alternativ å dra dit... 

Svar: Får vel bare håpe noen får bukt med dette og at ikke flere kommer hit som setter griller i hodet på de som bor her!

Spørsmål: Der er vi enige. Forskjellen mellom oss går vel mest på at jeg tror de fleste flyktningene er bra folk som trenger en hjelp som vi godt kan gi, mens du virker redd for hva som vil skje hvis mange kommer hit. 

Svar: Ja vi får ikke gjort stort med det - kommer gjør de og hjelp får de og blir det problemer eller ikke... Den som lever får se... Og det var ikke at de snek på bussen som var ille, det kan eldre damer prøve seg på og, men at de blir snakket til har de utrolig lite toleranse for og om det er generelt eller fordi de ikke respekterer kvinner…? 

Spørsmål: Jeg har glemt å spørre om noe viktig: Hva er grunnen til at du legger ut så mange videoer som gir et negativt bilde av mange flyktninger? Du skjønner jo sikkert at mange kommer til å tenke at du er rasist eller paranoid? 

Svar: Ja det er jeg veldig klar over, men alt her i livet er ikke bare glansbilder og som du sikkert også har fått med deg legger jeg også ut mye "negativt" bilde av folk som torturerer og dreper dyr. For all del kall meg ekstremist for at jeg vil ha frem sannheten og vise at jeg står for det jeg tror på (farlig det og tydeligvis, siden det er DET folk reagerer på og ikke de som er ekstremister på en negativ planet!!) Og de som har noen meninger om dette tør ikke vise det åpent, men gir tilbakemeldinger på privat chatten.

Vet jeg muligens ødelegger mye for meg selv og har for lengst sett reaksjoner på det jeg legger ut men jeg klarer ikke dy meg! Skulle gjerne lagt ut alt jeg kom over men klarer begrense meg litt he he... Ja NÅ er jeg spent på hva du har fått ut av min tankegang!

"

Jeg synes jeg ser en frykt som er fremmed for meg.

"

Jeg synes jeg ser en frykt som er fremmed for meg. Små krenkelser og utrygghet blir satt i sammenheng med et stort, truende nyhetsbilde. Hverdagen preges av ubehagelige små møter man har liten mulighet til å beskytte seg mot. Sånn har ikke jeg det. Jeg blir ikke utsatt for slikt i min hverdag. Jeg føler meg trygg og tror vel egentlig ikke at det kan gå helt galt, nesten uansett. Det må være veldig annerledes å føle at det skjer store endringer man ikke kan påvirke, men som man synes man opplever i liten skala hver eneste dag. Jeg tror ikke at den frykten har noe med dumhet å gjøre.

Kommentarer

Share |
Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.