Hopp til hovedinnhold

Aktuelt: Klinisk helsepsykologi

Psykolog på Smerteklinikken

Mange spør meg hva jeg gjør som psykolog på Smerteklinikken ved Haukeland universitetssjukehus. Jeg forteller dem noe kort som at «smerte er en sammensatt opplevelse, og vi tenker ikke lenger hode vs. kropp».

– Jeg bruker hypnose i alt jeg gjør som behandler

– Det å sette folk i transe er ikke noe hokus pokus, sa psykologspesialist Maren Lindheim på Helsepsykologikonferansen 2022.

Kreftpasienter kan få samtaler om psykiske og sosiale behov

Psykologforeningen er veldig fornøyd med at psykisk helse har blitt en tydelig del av Pakkeforløp hjem for pasienter med kreft.

Kropp eller psyke – det er begge deler!

På sykehuset møter vi barn og unge med betydelige plager, som smerter, slitenhet eller kramper, hvor grundige somatiske undersøkelser ikke kan forklare symptomene fullt ut. I slike saker er tverrfaglig tilnærming helt avgjørende, og fagpersoner fra somatikk og psykisk helse spiller sammen like viktige roller i utredning og behandling.

Vil gi klinisk helsepsykologi større plass på sykehus

Hvordan kan psykologisk kompetanse bidra til bedre behandling av pasienter i somatikken? Våre innspill til Nasjonal helse- og sykehusplan.

Hvordan lever man best når man vet man snart skal dø?

3. august 2018 døde Vidar av tarmkreft. Før han døde tenkte han og kona Marte nøye igjennom hva som var viktig for dem og barna den siste tiden. Her er deres historie med innledning av psykologspesialist ved Diakonhjemmet sykehus, Nina Lang, som fulgte opp familien mens Vidar fikk behandling.

Hvordan jeg jobber når jeg jobber med klinisk helsepsykologi

«Jeg forstår det ikke. Jeg har alltid snakket masse om sykdommen min, og jeg har mestret det godt, det har ikke vært skuespill. Jeg har vært glad og positivt innstilt, selv når jeg har vært syk og dårlig.»

Arbeid med sammensatte, stressrelaterte tilstander

«Jeg er ikke stresset. Jeg er ikke sånn som person - jeg blir ikke stresset. Jeg har bare vondt i beinet, det er det jeg trenger hjelp med. Jeg vil bare klare det samme som før.»

Når tannlegeskrekken tar overhånd

Noen opplever så sterk tannlegeskrekk at de utvikler fobi for egen munn, men det finnes heldigvis effektiv behandling.

Ta søvn på alvor

Mye tyder på at psykologer kan mindre om søvn og behandling av søvnlidelser enn de fleste av oss tror. Ser psykologer på søvnproblemer kun som et symptom på psykiske lidelser?

Viser 1 til 10 av 10 resultater.

Side 1 av 1