22. november 2012
Jeg leste et innlegg av Gunhild M.H. Marchen i Morgenbladet den 9. november. Det handlet om lengsel etter tid. Etterpå ble jeg sittende tankefull og med hodet fullt av stemmene til mennesker jeg møter på jobben. Her er to av dem:
Jeg vil at du skal snakke med sønnen min. Han har åpenbart problemer. Han er så mye sint. Jeg tror han ruser seg.
Jeg er veldig stressa. Har vært det lenge. Tankene presser på i hodet! Får nesten ikke sove. Er urolig i kroppen. Jeg vil gjerne snakke mer med pappa, men han er så opptatt, han har en viktig jobb.
Vet du hva? Jeg fant en klump med hasj i nattbordskuffen. I MIN nattbordskuff. Nå må du gjøre noe. Gutten har åpenbart problemer.
Pappa, tror du jeg la den klumpen i nattbordskuffen din hvis jeg ikke ville at du skulle finne den?
I går kveld var jeg sammen med pappa for første gang på nesten et år. Han hadde kjøpt pizza. Vi skulle se fotball. Pappa elsker fotball. Jeg også. Etter 13 minutter sa han: Jeg skal bare sjekke noe. Og tok opp lap-topen. Jeg sa: Skulle ikke vi være sammen? Han sa: V i er jo sammen, gutten min. Jeg sitter jo rett ved siden av deg.
Men det er ikke det samme, vet du. Han er liksom ikke sammen med meg her inne; i hodet og hjertet.
Som psykolog opplever jeg ofte at foreldre vil at jeg skal hjelpe barna deres med å håndtere stress. For meg kan det være fagetisk problematisk: Hvilke signaler sender vi til barn når vi gir dem behandling for det som fremstår som uhensiktsmessig håndtering av vonde følelser i et voksenskapt effektivitetssamfunn?
Hvilken diagnose skal vi sette på et barn som vi vurderer egentlig har adekvate reaksjoner gitt store belastninger? Og hvorfor protesterer ikke vi voksne mer mot stress-samfunnet vi lager og blir syke av og i, men i stedet tar barna med oss i dragsuget?
Vi kjenner begrepet curlingforeldre. Mange foreldre koster vei for sine barn, kanskje fordi de har dårlig samvittighet grunnet mangel på tid sammen med dem, de føler at de ikke strekker til, og mange ønsker hjelp til å håndtere livene sine. Men hva med oss hjelpere? Koster vi også unna? Er vi curligterapeuter for foreldrene?
Det har aldri vært ansatt flere i det psykiske helsevesenet, men forekomsten av psykiske lidelser går ikke ned, og vi behandler mer enn vi forebygger. Hvis vi fortsetter med dette, blir vi da curlingterapeuter for samfunnet?
Last ned Gunhild M.H. Marchens innlegg Sykdom som sunnhetstegn
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Innimellom har jeg lyst å hive iPhonen til døtrene mine i veggen. Godt foreldreskap handler imidlertid om å veilede barna sine. Ikke å skremme vettet av dem.
Psykisk helse i skolen, personlighetsforstyrrelser og en artikkel om rett til sykmelding som nyansatt var blant de mest leste sakene på psykologforeningen.no i 2018.
Emneord: barn og unge , førstelinjen , kommunikasjon
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.
Kommentarer
Curlingterapeuter
25. november 2012 10:38:31
Thomas Nielsen