Bilde av luen til en narr. Foto: YAY Micro

Det sosiale er veldig viktig i kommunen. Noe av det første jeg var med på var en Christine Koht forestilling på Hamar, der Barn og Familie i Stange kommune utgjorde en hel rad i salen. Til Kohts store fornøyelse og forlystelse. Etter to timer med gapskratt syntes jeg at jeg hadde lært mye om hvordan jeg skulle takle min fremtid i kommunen; ta meg til rette, være raus og være litt teit.

Kommentér denne bloggen.

Det mener i hvert fall Koht at man kommer langt med.

”Hvis du ikke gjør feil, Birgit, så gjør du ingenting”. Sjefen min er utrolig raus. Jeg er heldig sånn. Da jeg begynte i Stange hadde jeg muligheten til å forme stillingen min sammen med min leder. Det var altså ikke helt opplagt hva den nøyaktig skulle innebære.

Dette deler jeg nok med mange andre kommunepsykologer. Og siden jeg er en smule egenrådig og rask i svingene, så ble det jo noen feiltrinn her og der. Hva er egentlig rollen min i barneverntjenesten? Sniksakkyndig, reddende engel eller bedreviter på alt de bare ikke forstår i barnevernet. Jeg har nok nå en langt mer ydmyk og grensesettende holdning til hva jeg kan bidra med, til alles beste.

Og så var det helsestasjonen da. ”Birgit, han pappaen her er helt oppgitt fordi 3-åringen biter så fælt. Kan ikke du fortelle han hva han bør gjøre”. ”Ehhhjaaaa” svarer jeg og vil gjerne være på tilbudssida. Og så er det skolene. I begynnelsen tenkte jeg at jeg kunne ta imot alle henvendelser fra skolene direkte, og bare brette opp ermene og gå i gang. Det tok ikke lang tid før jeg innså at dette var et kamikazeopplegg med rimelig kort levetid. Så etter et halvt år med prøving og feiling har jeg nå funnet formen. Mye systemjobbing for å bygge opp et lavterskeltilbud som er noe mer enn psykologen. Et lavterskeltilbud som ikke er hjemme med sykt barn når jeg er hjemme med sykt barn, som ikke avspaserer når jeg avspaserer, og som er mer stabilt og pålitelig enn en trebarnsmor med snørrete unger kan være. Vi psykologer trenger gode fagfolk rundt oss for å være gode, og for å holde i lengen.

Jeg har tatt meg mye til rette, jeg liker det i grunnen litt for godt. Så etter et halvt år med å ta meg til rette, prøver jeg nå å ta meg litt tilbake. Og da kan jeg være litt teit. Det liker folk. Folk kan jo bli veldig usikre hvis psykologen fremstår perfekt og alltid har de riktige svarene. Det er mange myter om psykologer, noe mine kolleger har det mye moro med på min bekostning (i beste mening selvsagt). Vi er for eksempel utrolig frustrert over kaffemaskinen på jobben. ”jeg tror psykologen må ta en prat med den” sies det. Eller hvis noen banner over paperjam i kopimaskinen ”du får ta deg en tur inn til psykologen”. Psykologen greier liksom det meste.

En gang opplevde jeg faktisk skuffelse over at jeg ikke kunne lese tanker. Hva skal man med en psykolog om vi ikke kan så pass! Og noen kan bli veldig forvirret hvis jeg jobber mer praktisk og systemisk, ”denne psykologen oppfører seg ikke som psykologer flest” (i hvert fall ikke de jeg har sett på amerikansk TV). Så da forklarer jeg etter beste evne alt man faktisk kan bruke oss psykologer til, vi kan jo mye mer enn det som har med terapi å gjøre. Og så er vi bare helt vanlige mennesker som tar feil, tråkker i salaten og dummer oss ut av og til.

Det er på mange måter beintøft å være kommunepsykolog, spesielt om du kommer til upløyd mark. Da hjelper det å ta seg til rette, være raus og være en hel del teit.