07. januar 2016 (endret 05. februar 2018)
Hva kan vi så regne som effektive ledelsesformer? I henhold til Gary Yukl (2013), en anerkjent ledelsesforsker, kan god, effektiv ledelse oppsummeres som: endringsorientering (transformasjonsledelse), oppgaveorientering (styring) og relasjonsorientering.
Det overordnede målet for lederutvikling er at leder skal bli bedre til å stand til å sette mål, organisere ressurser og engasjere medarbeiderne slik at disse kan levere resultater i henhold til virksomhetens mål/oppdrag. Målet med lederutvikling bør være tresidig:
Forskning tyder på at mange metoder kan benyttes, f.eks. erfaringslæring, refleksjonsøvelser, diskusjoner, rollespill, bevisstgjøringsaktiviteter og tilbakemeldinger, forelesninger og selvstudier. En utfordring er ofte å overføre læringen til leders hverdag, dvs. at lederutviklingstiltaket skal føre til varig endring I atferd.
Metoder som ikke ivaretar lederes integritet, gjennom f.eks. å bryte grenser for hva som kan regnes som privat eller personlig, er uetisk og potensielt skadelig.
Det er viktig å spørre seg om hva man allerede har av ledelseskompetanse i organisasjonen. Her bør man vurdere å benytte systematisk kartlegging av den ledelsesform man ønsker å videreutvikle.
Et sentralt spørsmål er om lederne i organisasjonen er motiverte og mottakelige for utvikling. Mange organisasjoner har ikke effektive ansettelsesprosedyrer for ledere. Dermed kan man ha et lederkorps som det krever store ressurser over lang tid å trene i ledelse.
Hvordan kan man finne ut noe om egnethet for ledelse og sannsynlighet for å ha utbytte av trening i ledelse? Antakelig vil personlighetspsykologiske vurderinger kunne gi god innsikt i denne sammenheng.
Syretesten på om lederutvikling har hatt effekt er om ledernes medarbeidere og leders leder oppfatter endringer i lederens måte å lede på etter at denne har gjennomgått lederutvikling. LES MER
Identifisering av talenter og «onboarding». Slik lyder stikkordene for Testdagen 2019 som i år går av stabelen 23. september. Velkommen!
I flere år har hun jobbet systematisk med arbeidsmiljøet ved Oslo universitetssykehus (OUS). I høst ble hun belønnet med Den norske arbeidsmiljøprisen 2018.
– Vi trenger ledere som utvikler tjenestene ved å ta utgangspunkt i tilbakemeldinger fra pasientene og de som arbeider med dem.
Hva i all verden kan vi vente oss av den nye fagsjefen i Norsk psykologforening? Og hva tar han med seg han som går, utover skjorteskiftene sine?
Kritikk mot manglende oppfølging av avtalespesialister får sentral plass i maiutgaven av Psykologtidsskriftet.
- Psykologer har mye lederkompetanse i bagasjen. Så lenge de unngår å bli terapeuter i lederrollen, går det bra.
Emneord: ledelse
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.