Vet ikke nok om langtidseffekt av tvangsmedisinering

Det er faglig og etisk problematisk at kunnskapsgrunnlaget for å tvangsmedisinere mennesker med alvorlige psykiske lidelser er så mangelfullt, mener Norsk psykologforening.

Norske myndigheter skal regelmessig rapportere om hvordan de etterlever FN–konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) . I et innspill til rapporten som nå er under utarbeidelse, problematiserer Psykologforeningen grunnlaget for tvangsmedisinering i psykisk helsevern.

Birgit Aanderaa

Birgit Aanderaa

 

Visepresident i Psykologforeningen, Birgit Aanderaa understreker at vi ikke vet nok om langtidsvirkning av medisinering ved psykoser. Derfor bør myndighetene gjøre rede for hvordan de vil legge til rette for et tjenestetilbud som tilbyr alternativer til tvangsmedisinering, mener hun.

– Dette er ikke minst viktig når vi vet fra brukerundersøkelser at tvangsmedisinering er det tvangsmidlet som pasienter i psykisk helsevern opplever som aller mest krenkende, sier Aanderaa.

Last ned Psykologforeningens innspill til statens rapport til FN-komiteen for rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD).  

I innspillet til helse- og omsorgsdepartementet påpeker Psykologforeningen at Norge i en årrekke er blitt kritisert, ikke minst internasjonalt, for omfattende bruk av tvangsvedtak, inkludert tvangsmidler i psykisk helsevern.

Psykologforeningen mener at det er behov for at regjeringen svarer ut denne kritikken og redegjør for hva norske myndigheter gjør for å redusere bruken av tvang.

Les også: Vil ha medisinfrie tilbud mot depresjon.

Emneord: tvang

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.