Tommelen ned for norsk ECT-praksis

Tommelen ned

I en fersk rapport kritiserer FN Norges bruk av elektrosjokk (ECT). Psykologforeningen mener ECT kun skal gis som frivillig behandling. 

I et oppslag i Aftenposten 6. april refereres kritiske merknader FNs menneskerettighetskomite har til norsk bruk av elektrosjokkbehandling (ECT). Det er bruken av ECT uten samtykke komiteen er opptatt av. Også Sivilombudsmannen er kritisk til norsk praksis på området. Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger sier til Aftenposten at nødrett bare gir hjemmel til å handle i akutte situasjoner der fare ikke kan avverges på andre måter.

– Vi ser at ECT utføres ved tvang over lengre tid selv om situasjonen ikke lenger fremstår som akutt. Nødrettsbestemmelsen gir ikke hjemmel til dette, sier Falkanger Aftenposten.

 

"

Psykologforeningen mener ECT kun skal gis som frivillig behandling

"

Psykologforeningen mener at ECT kun bør gis som frivillig behandling. I en høringsuttalelse fra 2016 til Helsedirektoratets forslag til Nasjonale faglig retningslinjer for bruk ev elektrokonvulsiv behandling (ECT) , uttrykker foreningen bekymring for pasienters rettsikkerhet i tilfeller der ECT brukes ved nødrett.  

«Ved bruk av nødrett mister pasienter mange av rettssikkerhetsgarantiene man normalt vil ha ved behandling uten samtykke. Nødrett er en straffefrihetsgrunn som gjør at en ellers straffbar handling blir lovlig», mener Psykologforeningen.

ECT regnes for å være svært inngripende og er ikke tillatt uten pasientens informerte samtykke. Helsemyndighetene har likevel akseptert at ECT kan gis på grunnlag av nødrett i en akutt livstruende situasjon uten pasientens samtykke. Dette er Psykologforeningen skeptisk til. 

Emneord: tvang

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.