Spørres om tvang av FNs menneskerettighetsråd

Hva vil regjeringen gjøre for å redusere bruk av tvang i psykisk helsevern og sikre kvalitet og respekt for menneskelig verdighet i behandling? Slik lyder ett av spørsmålene som norske myndigheter må svare på under FN’s  høring om menneskerettigheter 28. april.

Tortur og tvang er stikkord for to spørsmål Norsk Psykologforening og den norske Helsingforskomitéen ønsker å stille til norske myndigheter under FN’s menneskerettighetsråds høring av Norge i Geneve den 28. april.  Denne uken reiser representanter for de to organisasjonene til Sveits for å forberede menneskerettighetsrådets høring, der følgende spørsmål blir oversendt: 

  • Hva vil den norske regjering gjøre for å redusere bruk av tvang i psykisk helsevern, og sikre kvalitet og  respekt for menneskelig verdighet i all behandling
  • Hva vil norske myndigheter gjøre for å innføre en systematiske undersøkelser og dokumentasjon av tortur hos asylsøkere, og oppfylle torturofres rett til lindring og behandling?

I forbindelse med opprettelsen av FNs menneskerettighetsråd (UNHRC) i 2006 ble det besluttet at alle FNs medlemsland jevnlig skal høres om gjennomføringen av sine menneskerettighetsforpliktelser. Ordningen har fått navnet Universal Periodic Review (UPR) og var en av de viktigste nyskapningene ved opprettelsen av Menneskerettighetsrådet. Det er nå andre gang Norge blir gjenstand for en slik høring. Første gang var i desember 2009. 

Gå til Psykologforeningens informasjonssider om tvang.

UPR-prosessen tar utgangspunkt i at det enkelte land utarbeider en rapport om gjennomføringen av menneskerettighetene nasjonalt. I tillegg til den nasjonale rapporten fremlegges en rapport som sammenfatter offisielle, relevante FN-dokumenter og en rapport med informasjon og anbefalinger fra sivilt samfunn. Sivilt samfunn og andre relevante aktører involveres i hele prosessen.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.