Aina Fraas-Johansen
Per Halvorsen
07. mai 2018 (endret 14. mai 2018)
Psykiatere foreslår oftere tvang i psykisk helsevern, psykologene velger å vente.
Det fremgår av et forskningsprosjekt i regi Legeforskningsinstituttet. Olaf Gjerløw Aasland ved instituttet, sier til Dagens Medisin at det er store forskjeller mellom yrkesgruppene.
– Psykologer er mer lyttende og avventende enn legene, sier han.
Funnene fremkommer i en ny studie der temaet var forskjeller i holdninger til tvang mellom yrkesgrupper som psykiatere, psykologer, sykepleiere og andre fagfolk i psykisk helsevern. Det er størst forskjell på holdningene mellom psykiatere og psykologer.
Aasland viser til at stadig mer forskning peker på de uheldige sidene ved bruk av tvang.
– Mye tyder på at bruken av tvang i Norge er høy, sier han til Dagens medisin.
Han tror psykiaterne kunne lære av psykologene og se mer på alternativer til tvang.
– Det er en naturlig utvikling at man unngår tvang i så stor grad som mulig, ikke minst med økt brukermedvirkning på alle plan i helsevesenet, påpeker Aasland.
"...psykiaterne kunne lære av psykologene og se mer på alternativer til tvang
"
Selv om studien har klare begrensinger sier visepresident i Norsk psykologforening, Heidi Tessand, at det er gledelig at psykologer fremstår som aktive i arbeidet for å tenke alternativer til bruk av tvang i psykisk helsevern.
– Det er et samlet ønske fra brukere, fagfolk og myndigheter om at tvang ikke skal brukes unødvendig. Vi vet i dag en god del om hva som virker mot tvang . Vi kan høste erfaringer fra avdelinger som har jobbet systematisk med alternativer til tvang og fagmlijøer som har utviklet metodikk som har vist seg å virke.
– I Psykologforeningen jobber vi aktivt med kunnskapsspredning på dette området, slik at fagfolk kan lære av hverandre. Det er særlig viktig å jobbe for at frivillighet alltid skal være et reelt førstevalg, sier Heidi Tessand.
– Utvalget har forstått at det viktigste for å redusere tvang og samtidig forebygge alvorlige hendelser, er å styrke behandlingstilbudene, sier vår visepresident for fag og profesjon.
Helsedirektoratet har utviklet et nytt kurs for å hjelpe med vurdering av samtykkekompetanse.
På døgnposten på DPS Nedre Romerike er ikke behandling i psykisk helsevern ensbetydende med medisinering. Det har fått følger for samhandlingen med pasientene.
Ved Haugaland og Karmøy DPS er Akutt ambulant team (AAT) med psykologer i front en nøkkelfaktor for å tenke alternativer til tvang.
Menn utsatt for seksuelle overgrep, og som har fordomsfulle antagelser om overgrep, kan kjenne mer skam og psykisk belastning i etterkant av overgrep og la være å søke hjelp.
Psykologforeningen vil arbeide for å lovfeste prinsippet om juridisk bindende forhåndserklæringer.
Emneord: tvang
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.