08. august 2012 (endret 05. juli 2016)
Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen presenterte i juli 2012 regjeringens nasjonale strategi for økt frivillighet i psykiske helsetjenester. Formålet er blant annet å få bukt med de store geografiske variasjonene i tvangsbruk og ufullstendig registrering av tvangsdata i helseforetakene.
– Det er problematisk at bruken av tvang i psykisk helsevern varierer så mye fra sted til sted. Det er også uholdbart at vi vet så lite sikkert om det reelle omfanget av tvangsbruken. Korrekt registrering og rapporteringen av data må prioriteres av helseforetakene, sa helse- og omsorgsministeren da hun presenterte den nasjonale strategien 6. juli.
Strategien inneholder 14 nasjonale tiltak for økt frivillighet. Det skal blant annet utarbeides en felles veileder til kommunene og det psykiske helsevernet om forebygging, reduksjon og riktig bruk av tvang i de psykiske helsetjenestene. Veilederen skal gi anbefalinger om frivillige løsninger og alternativer til tvang. Det skal også utarbeides et tipshefte til spesialist- og kommunehelsetjenesten om frivillige og brukerstyrte tilbud
Det skal dessuten foretas en gjennomgang av ordningen med tvungent psykisk helsevern uten døgnopphold for å undersøke i hvilken grad frivillige tiltak har vært vurdert/utprøvd.
Eksempler på andre tiltak:
Last ned Bedre kvalitet - økt frivillighet: Nasjonal strategi for økt frivillighet i psykiske
helsetjenester (2012-2015).
Gå til Psykolgforeningens sider om tvang i psykisk helsevern.
Helsedirektoratet har utviklet et nytt kurs for å hjelpe med vurdering av samtykkekompetanse.
På døgnposten på DPS Nedre Romerike er ikke behandling i psykisk helsevern ensbetydende med medisinering. Det har fått følger for samhandlingen med pasientene.
Ved Haugaland og Karmøy DPS er Akutt ambulant team (AAT) med psykologer i front en nøkkelfaktor for å tenke alternativer til tvang.
Menn utsatt for seksuelle overgrep, og som har fordomsfulle antagelser om overgrep, kan kjenne mer skam og psykisk belastning i etterkant av overgrep og la være å søke hjelp.
Rekk opp hånda de som mener de kjenner hovedstadsprosessen bedre enn Psykologforeningens tillitsvalgte, Birgit Aanderaa.
Siri Næs stakk hodet fram for «den gylne regel», og se – det sitter der ennå.
Emneord: samtykke , spesialisthelsetjenesten , tvang
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.