Tvangsaktuelt

Anders Wenneberg

På døgnposten på DPS Nedre Romerike er ikke behandling i psykisk helsevern ensbetydende med medisinering. Det har fått følger for samhandlingen med pasientene.

Arne Thomas Lundqvist og Ingrid Camilla Heggland

Ved Haugaland og Karmøy DPS er Akutt ambulant team (AAT) med psykologer i front en nøkkelfaktor for å tenke alternativer til tvang.

Sykehusseng. Foto: Anders Minge, Stavanger Aftenblad

Kommentar

Ja, det fins situasjoner da det er nødvendig å gripe inn mot pasientens vilje, men vi må fortsatt jobbe for å redusere tvang i psykisk helsevern. Følg debatten om tvang i Stavanger Aftenblad.

Psykologforeningen vil arbeide for å lovfeste prinsippet om juridisk bindende forhåndserklæringer.

Tor Levin Hofgaard

Se tre korte videoforedrag om temaet.

En hånd signerer en erklæring

– Forhåndserklæringer er en mulig vei å gå for å sikre pasientens autonomi i psykisk helsevern.

Psykiatere foreslår oftere tvang i psykisk helsevern, psykologene velger å vente.

Faksimile av oppslag i Aftenposten

«Tillater vi elektrosjokk med hjemmel i nødrett, risikerer vi å krenke menneskerettigheter», skriver Tor Levin Hofgaard i Aftenposten 12. april.

Tommelen ned

I en fersk rapport kritiserer FN Norges bruk av elektrosjokk (ECT). Psykologforeningen mener ECT kun skal gis som frivillig behandling.

Tonje Lossius Husum

Hedersgjest

– Etisk refleksjon er et verktøy for å gjøre verden mindre endimensjonal og hindre maktovergrep, sier Tonje Lossius Husum.

Brutt lenke

Tre psykologer: Hva gjør de for å redusere tvangsbruk der de jobber?

Kvinne som nekter

Psykologforeningen mener ECT kun skal gis som frivillig behandling.

Lenke der et spørsmålstegn er det ene leddet

Fra 1. september gjelder vilkår om manglende samtykkekompetanse før vedtak om tvungent psykisk helsevern.

Åpne dører

I et notat foreslår Psykologforeningen en rekke tiltak for å redusere bruk av tvangsmidler i psykisk helsevern.

Større rom for pasientens selvbestemmelse og redusert bruk av tvang. Det er formålet med vilkåret om «kompetansebasert samtykke» som gis virkning i lov om psykisk helsevern fra 1. september.

Aina Holmén

Hedersgjest

Trenger vi virkelig et organ for å forebygge tortur og umenneskelig behandling i Norge? Mer enn vi liker å tro, mener månedens andre hedersgjest.

Anders Jacob

Hedersgjest

Helsemyndighetene har hatt det som mål i en årrekke uten at det har gitt utslag på statistikkene. Anders Jacob har fått det til, og det til gangs.

Psykologforeningens politikk for å redusere tvang i psykisk helsevern.

Forskning, tiltak, statistikk

Arnhild Lauveng. Foto: Birgitte Finne Høifødt/Erfaringskompetanse

Hedersgjest

Arnhild Lauveng er tydelig: Tvang brukt i behandling av mennesker med psykiske lidelser er en fallitterklæring.