Tvang

Tvang i psykisk helsevern er et alvorlig inngrep i enkeltmenneskers liv. Derfor er det viktig å jobbe aktivt for at frivillighet alltid skal være et reelt førstevalg. Last ned Psykologforeningens policynotat om tvang.  Har du spørsmål, kontakt spesialrådgiver  Aina Fraas-Johansen.

Hva sier forskning om å redusere tvang?

Psykologspesialist og forsker Tonje Lossius Husum: Hva sier forskning om hva som skal til for å redusere tvang i psykisk helse.

Hvordan redusere tvangsmiddelbruk?

Anders Jacob, psykolog ved Lovisenberg diakonale sykehus: Hva skal til for å redusere bruk av tvangsmidler?

Hva er basal eksponeringsterapi?

Psykologspesialist og leder for BET-prosjektet ved Vestre Viken, Didrik Heggdal: Hva er Basal eksponeringsterapi (BET)?

Aktualiteter om tvang i psykisk helsevern Se alle aktueltsaker

Anders Wenneberg

På døgnposten på DPS Nedre Romerike er ikke behandling i psykisk helsevern ensbetydende med medisinering. Det har fått følger for samhandlingen med pasientene.

Arne Thomas Lundqvist og Ingrid Camilla Heggland

Ved Haugaland og Karmøy DPS er Akutt ambulant team (AAT) med psykologer i front en nøkkelfaktor for å tenke alternativer til tvang.

Sykehusseng. Foto: Anders Minge, Stavanger Aftenblad

Kommentar

Ja, det fins situasjoner da det er nødvendig å gripe inn mot pasientens vilje, men vi må fortsatt jobbe for å redusere tvang i psykisk helsevern. Følg debatten om tvang i Stavanger Aftenblad.

Psykologforeningen vil arbeide for å lovfeste prinsippet om juridisk bindende forhåndserklæringer.

Tor Levin Hofgaard

Se tre korte videoforedrag om temaet.

En hånd signerer en erklæring

– Forhåndserklæringer er en mulig vei å gå for å sikre pasientens autonomi i psykisk helsevern.