Tvang

Tvang i psykisk helsevern er et alvorlig inngrep i enkeltmenneskers liv. Derfor er det viktig å jobbe aktivt for at frivillighet alltid skal være et reelt førstevalg. Last ned Psykologforeningens policynotat om tvang.  Har du spørsmål, kontakt spesialrådgiver  Aina Fraas-Johansen.

Hva sier forskning om å redusere tvang?

Psykologspesialist og forsker Tonje Lossius Husum: Hva sier forskning om hva som skal til for å redusere tvang i psykisk helse.

Hvordan redusere tvangsmiddelbruk?

Anders Jacob, psykolog ved Lovisenberg diakonale sykehus: Hva skal til for å redusere bruk av tvangsmidler?

Hva er basal eksponeringsterapi?

Psykologspesialist og leder for BET-prosjektet ved Vestre Viken, Didrik Heggdal: Hva er Basal eksponeringsterapi (BET)?

Aktualiteter om tvang i psykisk helsevern Se alle aktueltsaker

Tor Levin Hofgaard

Se tre korte videoforedrag om temaet.

En hånd signerer en erklæring

– Forhåndserklæringer er en mulig vei å gå for å sikre pasientens autonomi i psykisk helsevern.

Psykiatere foreslår oftere tvang i psykisk helsevern, psykologene velger å vente.

Faksimile av oppslag i Aftenposten

«Tillater vi elektrosjokk med hjemmel i nødrett, risikerer vi å krenke menneskerettigheter», skriver Tor Levin Hofgaard i Aftenposten 12. april.

Tommelen ned

I en fersk rapport kritiserer FN Norges bruk av elektrosjokk (ECT). Psykologforeningen mener ECT kun skal gis som frivillig behandling.

Tonje Lossius Husum

Hedersgjest

– Etisk refleksjon er et verktøy for å gjøre verden mindre endimensjonal og hindre maktovergrep, sier Tonje Lossius Husum.