Presidentbloggen

Under vignetten "Presidentbloggen" blogget Tor om helse- og sosialpolitiske og psykologfaglige spørsmål. Spalten ble avsluttet i 2010.

Det er mye av det. Så mye at vi for lengst har gått i metning på sykehusavdelinger og poliklinikker. Er det ikke nasjonale eller regionale reformer, er det lokale. De kommer som følge av driftsomlegginger, nye satsingsområder eller rett og slett dårlig økonomi.

For et halvt år siden stod Inge Lønning fra partiet Høyre på Stortingets talerstol og erklærte at helsereformen lå i respirator. Han mente man måtte vurdere å slå av maskinen innen seks måneder. Når partileder Erna Solberg nå tar til orde for å fjerne helseforetakene, setter hun i realiteten fingeren på av-knappen.

Det er en naturlig del av livet: Kjærlighetssorg, de vonde følelsene etter tapet av en venn eller nær slektning, kampen for å finne ut hvem vi egentlig er. Noen håndterer tilværelsens nedturer på egenhånd eller med hjelp fra sosiale nettverk. Andre trenger profesjonell bistand for at ikke normale livsutfordringer skal utvikle seg til depresjoner, spiseforstyrrelser, rusavhengighet eller selvmordstanker.

Her om dagen fikk jeg et brev fra Alan E. Kazdin (PhD), presidenten i den amerikanske psykologforeningen (APA). Brevet var gjensvar på en felles henvendelse fra de skandinaviske psykologforeningene. Vi ønsket klare svar om APAs holdning til psykologers deltakelse i forhør og tortur på baser som Guantanamo. Vi ble ikke beroliget av Dr. Kazdins brev.

Ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) er det i ferd med å skje en liten revolusjon i måten man tenker på når det gjelder rekruttering. Private aktører sponser opprettelsen av nye studieplasser innen maritim forskning og utdanning. De bidrar både til oppbygging av professorater og til innkjøp av teknisk og annet nødvendig utstyr.

Striden om sykehushotellet ved Rikshospitalet HF (hvori opptatt Radiumhospitalet) har engasjert oss alle de siste to ukene. Jeg er helt sikker på at det er viktig og riktig å bygge det, og at bygging på lang sikt er mer lønnsomt for helseforetaket enn å leie hotellsenger i et allerede presset marked i byen.

Denne dagen skal tradisjonelt markere nasjonal og internasjonal solidaritet. Vi skal hylle ideen om et samfunn der ingen støtes ut, og der alle er velkomne. Vi vil et samfunn preget av rettferdighet og felleskap, med like muligheter for alle. Det er ikke lave ambisjoner vi setter oss. Men er dette oppnåelig, eller streber vi etter Utopia? Gir vårt individfokuserte samfunn i det hele tatt riktige vekstvilkår for å nå dit vi vil.

Emneord: FN , kunnskap

Har du penger kan du i dag kjøpe deg ut av helsekøer, skaffe deg spesialist innen en uke og operasjon innen tre. Psykolog – gjerne en spesialist – er tilgjengelig i løpet av timer. Du kan med andre ord raskt komme tilbake i normal funksjon, både i jobb, familie- og sosialt liv. Ikke at det er noe galt i private helsetjenester. Det er på mange måter flott at folk kan prioritere å bruke ressurser på egen helse, om man har råd til det.

En pasient som går til psykolog møter i dag en behandler som på helt selvstendig grunnlag kan vurdere, diagnostisere, behandle og avslutte behandling - uten involvering eller overprøving fra annet helsepersonell. Men psykologer har fram til nå ikke hatt mulighet til å vurdere arbeidsførhet. Dette blir det nå trolig en endring på.

Emneord: sykefravær

Helseminister Sylvia Brustad har hektiske dager for tiden. En ting er sammenslåing av Helse-Sør Øst, overskridelser og sjefer som går ut over sine fullmakter. En annen er det stadig økende fokuset på at alt er for dyrt i norsk helsevesen, at det er for mange leger, for mange sykepleiere, og for høye kostnader.