Presidentbloggen

Under vignetten "Presidentbloggen" blogget Tor om helse- og sosialpolitiske og psykologfaglige spørsmål. Spalten ble avsluttet i 2010.

Bilde av mann som hever pekefingeren. Foto: YAY Micro

Det er interessant hvordan tidene svinger. I disse dager er det plutselig blitt legitimt å heve pekefingeren mot ”umoral” igjen. Og det er nærmest forventet at vi skal irettesette venner, kolleger og alle andre som er umoralske. Det er selvsagt penger – denne gang sykepenger – som har skapt denne bølgen av ”moralsk bevissthet” i befolkningen.

Emneord: sykefravær

Bilde av føtter under dyne.

Foto: YAY Micro

Er vi en gjeng med latsabber som ikke gidder å jobbe i dette landet? Er sykelønnsordningene vi har så gode at det bare er de naive som jobber, fremfor å leve livet i sus og dus på fellesskapets regning?

Emneord: sykefravær

Bilde av gammelt fjernsyn

”Det er så vanskelig å illustrere psykisk helse bra”. Det sa en journalist jeg sendte en e-post til en gang. Jeg hadde reagert på at de viste bilde av en som lå i reimer, når de skulle illustrere en sak om hvor lenge unge måtte vente på hjelp i enkelte deler av landet.

Året 2009 er det første etter avslutningen av den tiårige Opptrappingsplanen for psykisk helse. Regjeringen og Stortinget hevdet at det fortsatt skulle være fokus på psykisk helse og at tjenestene ikke skulle bygges ned.

Illustrasjonsfoto av kvinne som vinker

Folkehelseinstituttet la denne uken frem en omfattende rapport om psykisk helse i Norge. Får rapporten innflytelsen den fortjener, vil det få store konsekvenser for hvordan vi i fremtiden møter mennesker med psykiske lidelser.

Hvor skal det ende med norsk helsevesen dersom Arbeids og inkluderingsdepartementets (AID) forståelse av forsvarlig helsehjelp skal få gjelde?

Theodor Kittelsens maleri Soria Moria

Når regjeringen nå setter seg ned for å diskutere en ny felles politisk plattform er faren stor for at helsepolitikken blir utsatt for relativt lite fokus. Med en Stortingsmelding om helsevesenets fremtid levert rett før sommeren vil nok de fleste mene det er andre ting å bruke tiden på enn det man allerede er enige om.

Bilde av stetoskop og mynter

Skal vi ha private helseforsikringer? Eller er det unødvendig, umoralsk og usolidarisk? Er private aktører i helsevesenet et viktig korrektiv til det offentlige, eller underminerer det hele velferdsmodellen? Valgkampen handler nå med ett om helse. Det var på tide! For er det noe som angår oss, så er det nettopp det.

Bjarne Håkon Hanssen sier at stortingsmeldingen om samhandlingsreformen er en invitasjon til videre dialog om det konkrete innholdet i fremtidens helsetjenester. Det er da enda godt. For det er mye de har glemt, mye gammelt nytt og det er langt fra en reform til det beste for folk med psykiske helseplager regjeringen presenterte i dag.

Jeg har i utgangspunktet stor sympati for Bjarne Håkon Hanssens vilje til ansvar og handling. Men jeg blir over gjennomsnittet skeptisk når han nå rokker ved grunnleggende prinsipper for rettsvern og i tillegg gir høringsinstansene en rekordkort frist på fire arbeidsdager til å uttale seg om sentrale helsepolitiske prinsipp, skriver Tor Levin Hofgaard i dette blogginnlegget som også ble publisert som innlegg i Dagbladet 25. mai.

Emneord: taushetsplikt , vold

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.