Psykologi tar gull i OL

Illustrasjonsfoto av seierspall

Hvis du trodde OL gull bare handlet om rå styrke, heftig oksygenopptak og smøring, så må OL i Vancouver ha vært rene oppvåkningen. Det å ta gull i et OL handler om å konfrontere dine demoner. Møte din angst. Møte din tvil på deg selv. Din frykt for å mislykkes. Det handler om å identifisere negative tankespiraler og skape positive. Sette seg mål, å visualisere at man når dem.

Det handler om å leve i en kryssild mellom en nasjons enorme krav og forventninger, pressens blitzlys og kritiske spørsmål, egne forsakelser av familie og venner for å lykkes. Og bevisstheten om at dette ene løpet er det man har slitt tusenvis av timer i mange år for å vinne. At det er fire år til neste gang du får sjansen. Hvis du orker å motivere deg for like mye oppofrelse igjen.

Den norske OL-troppen har skjønt dette. De har med seg personer med gode kunnskaper om psykologi til Vancouver. Olympiatoppens leder Tore Øvrebø sier at dette er en anerkjennelse av at mentale forhold påvirker prestasjonene. Og han kan si dette vel vitende om den massive dokumentasjonen som finnes innen idrettspsykologi på at hodet er like viktig som fysikken for å vinne OL gull .

Utøverne selv har kommet med klare vitnesbyrd om at denne anerkjennelsen er på plass. Det gjorde Marit Bjørgen da hun vant sitt første OL-gull .

Gullvinner i skiskyting Tora Berger fortalte også i detalj om hvordan hun hadde brukt psykologiske teknikker for å vinne sitt gull, og hvordan hun på den måten kom seg opp fra en elendig start på OL . Men også alle de andre utøverne snakker kontinuerlig om hvordan de skal kunne ”nullstille seg” før neste løp uansett om det har gått bra eller dårlig. Og da snakker de ikke om melkesyren i beina. De snakker om hodet.

Alt dette fokuset på psykologi har vakt oppsikt i vårt naboland Sverige. Både pressen og utøvere har ristet oppgitt på hodet av den norske satsingen på psykologer. Skiløperen Marcus Hellner som tok gull på 30 kilometeren der Petter Northug floppet fullstendig, uttaler at psykologer er for dem som er syke , og at han bare er ute og går på ski.

Svenske Aftonbladets sportskommentator Lasse Anrell følger opp med å si at å ansette psykologer for idrettsutøvere er som å innrømme at man har tapt, og at vi har en gjeng med redde utøvere som er så desperate at de har leid inn ”mumbo-jumbo-pratende hjernekrympere" .

På mange måter er det litt trist å se svenske utøvere, lagledere og journalister leve i den tro at hodet ikke er en viktig del av kroppen. At de mener prestasjoner ikke påvirkes av hvordan man tenker, og at man må være syk i hodet før man kan ha nytte av en psykolog. Denne typen fordommer bidrar til å avsløre at Svensk toppidrett ikke har tatt steget inn i det 21. århundre, og at de fortsatt tror dette bare handler om å gå på ski. Medaljestatistikken i OL der Norge har dobbelt så mange medaljer så langt taler vel et tydelig språk om at det er på tide at de begynner å våkne.

Som psykolog fra Norge har det vært ekstra hyggelig å følge OL fra Vancouver. Flere ganger har jeg sittet hjemme i sofaen og tenkt at jeg er veldig stolt av å identifisere meg med at fag som våre idrettshelter fremhever så positivt mens 1,7 millioner mennesker sitter og ser på. Bedre reklame for vårt fags relevans også utenfor helsevesenet skal man lete lenge etter. Og så sender jeg en liten tanke til våre kolleger i Sverige, og ønsker dem lykke til med å bringe Sveriges OL tropp til samme høyder som vårt fag har bidratt til for Norge.

Kommentarer

Psykologer tar gull i OL

Ja, det er supert at psykologer iallefall kan gjøre nytte av seg utenfor helsevesenet. Ser frem til den dagen man klarer det også innenfor helsevesenet. Der har man en veldig mye lengre vei å gå. Hvorfor bryter dere ikke med psykiaterne? Ser der ikke hvor mye elendighet psykiaterne påfører oss gjennom sine medisiner, elektrosjokk, tvangsmedisineringer med piller og sprøyter? Hvorfor taler dere ikke psykiaterne midt i mot? Psykiatrien har ikke gjort annet enn å ødelegge for mange nok av oss – med velsignelse av psykologene! Hvordan er det mulig at psykologene ikke ennå har gjennomskuet psykiatriens faglige luftslott? Er det ikke snart på tide at psykologene gjør opprør mot psykiaterne – og bryter fullstendig med dem?!

For øvrig gikk Norge i kveld i mål til OL-sølv på stafetten i Vancouver, med Petter Northug jr. på siste etappe. Sverige og Marcus Hellner vant, det er altså fortsatt mulig å vinne OL-gull uten psykologhjelp.

Fullstendig uavhengig av det håpet jeg uansett at Norge skulle vinne stafetten – Norge, det landet som jeg elsker, dypere enn noen kan fatte….

Psykologer tar gull i OL

Rett skal være rett:) Gratulerer så mye til norske psykologer for alle deres bidrag til at damelandslaget i langrenn tok OL-gull i Vancouver i kveld! Det har ikke skjedd siden Sarajevo-OL i 1984, på damestafetten for 26 år siden – så kanskje har psykologene hatt sin effekt! :) utenfor helsevesenet :)

Og selv om det ikke har noe med saken å gjøre, så må jeg bare gjenta det: Jeg ser frem til at psykologene også forstår at dere må bryte med psykiaterne! Dere trenger ikke psykiaterne! Dere må bare begynne å tro på det selv! :) Dere må sette dere det som mål, og visualisere at dere når det målet:)

Ikke i noen tilfeller trenger dere psykiaterne! Ut med psykiaterne! Selvsagt fins det enkelte psykiatere som har forstått mer enn andre, men som fag har psykiatrien misforstått fundamentalt. Det er på tide at psykologien som fag forstår det. Og så må dere åpne opp for nye utradisjonelle yrkesgrupper som behandlingsansvarlige i den nye psykiske helsetjenesten – og anbefale overfor myndighetene at disse nye, utradisjonelle yrkesgruppene får spesialiststatus og behandlingsansvar, på lik linje med dere – på alle måter! Hvis ikke, så risikerer dere å bli satt helt ut av laget en dag i fremtiden, både dere og psykiaterne….. – ikke engang som reserver vil dere få plass i fremtidens psykiske helsetjeneste, dersom dere ikke innser at det fins mange veier til det samme målet, ikke bare den psykiatriske og den psykologiske veien….

Tusen, tusen takk for OL-gullet, psykologer :)

Ps. Så får vi på akkurat denne kvelden prøve litt ekstra å glemme alle de overgrepene som psykologene har begått mot meg og andre i norsk psykiatri, ved å sperre oss inne uten at vi var til fare for noe som helst, med all den elendigheten det medfører….. og så får vi akkurat på denne kvelden prøve litt ekstra å glemme alle de overgrepene som dere som psykologer har bidratt til mot meg og andre ved å være behandlingsansvarlige og samtidig overlate oss til psykiaterne, med all den elendigheten deres medisiner og elektrosjokk medfører….. Men det får vi beskrive en annen dag….

Tusen takk igjen for dagens OL-gull, psykologer! Rett skal være rett, dere har gjort en god jobb, utenfor helsevesenet, denne vinteren :)

Share |
Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.