Prøv fremsnakking du også!

Framsnakking

Det er ikke bare ”askefast” som er kommet på banen som nytt ord i det siste. Også ordet ”fremsnakking” har fått mye vind i seilene. På Facebook har gruppen som støtter denne bevegelsen allerede nærmere 70.000 norske medlemmer. Det er åpenbart mange som mener det snart må bli slutt på all baksnakkingen, og at vi isteden skal fremsnakke.

Det er kanskje ikke så rart at denne bevegelsen får kraft fra folkedypet. En trenger neppe å gå lenger enn til sin egen korridor på jobben for å kunne observere hviskingen, og se hoder stå tett sammen og være enige om at noe er galt med noen andre. Og strengt tatt er det nærmest umulig å unngå å bli forsøkt vervet til en eller annen allianse på en arbeidsplass, i en organisasjon eller i andre grupper. Dette er helt naturlige psykologiske prosesser. Det er inn- og utgruppedannelser vi kjenner igjen fra alle steder der mennesker samles, og utgangspunktet trenger slett ikke være ondsinnet. Vi er bare litt oppgitt, litt hoderystende. Så utvikler ”snakkisen” seg. Man bobler litt over med historiene, og vinkler historiene i en retning. Plutselig er noe som har skjedd et par ganger blitt ”typisk” for noen. Karusellen er vanskelig å hoppe av når den først starter, uten at noen evner å stoppe før det utarter til åpenlys mobbing og trakassering.

Det vi vet om slike sosiale prosesser er at det skapes helt egne virkeligheter når de settes i spill. Og vi vet til og med at disse virkelighetene oppstår, får sitt eget liv og deles av alle i en gruppe etter svært kort tid, selv om medlemmene av gruppen ikke engang kjente hverandre en time tidligere. Begrepene ”dem” og ”oss” er svært relative. Og de kan manipuleres effektivt, og destruktivt.

Så hva handler da ”fremsnakking” om? Jo, ganske enkelt om å bryte ut av den konstruksjonen som en inngruppe er i ferd med å skape. Det handler om å tørre å si ”hei – se hva som skjer med oss nå”. På mange måter handler dette om å bryte ut av det vi innen psykologien kaller ”group think”. Om å være ”djevelens advokat”, og om å ikke la seg fange av ett syn på en person, en hendelse eller en opplevelse. Et av de mest kjente eksemplene på noen som tok en slik rolle har vi fra 60-tallet. Etter et mislykket forsøk på å invadere Cuba via Grisebukten ba president J. F. Kennedy sin bror Bobby om alltid å ta rollen som den som stilte spørsmål ved de konstruksjonene rådgiverne og presidenten var i ferd med å skape seg. Han skulle være forsikringen mot ”group think”. Og i dag vet vi at vi trolig kan takke Bobby Kennedy og hans evne til fremsnakking av Sovjetunionen og dens intensjoner, midt i det mørkeste av det anti-kommunistiske USA, for at 3. verdenskrig ikke brøt ut under missilkrisen på Cuba.

Det er selvsagt et stykke fra å forhindre jordens utslettelse av atomvåpen til det å stanse baksnakking på jobben. Og selvsagt er det slik at vi på arbeidsplassen , eller i vennegjengen må kunne få ut frustrasjon eller bemerke at noe ikke er som det skal. Men det er når det blir et mønster, der dette skjer i en bestemt retning at vi skal være på vakt. Det er egentlig lett å identifisere ”group think” . Man trenger bare evnen til å ta et skritt tilbake, og å se kritisk på seg selv og dem man er sammen med. Og så må man ikke vente på at andre skal rope varsko når man koser med misnøyen, baksnakker eller mobber. Man må gjøre noe med det selv.

Jeg vil oppfordre alle til å bli agenter for fremsnakking på sine arbeidsplasser, i vennegjengen eller i andre sosiale sammenhenger. Prøv det på sommerferien med familien. Prøv det når du møter den tanten eller kusinen som alltid snakker negativt om alle. Prøv det med den på jobben som oftest har noe å fortelle om hva andre har gjort galt eller ikke får til.. Bli misjonærer for positiv psykologi. Gjør som Bobby Kennedy. Prøvd fremsnakking du også! Det føles faktisk veldig bra etterpå!