En sommer i Zen

Leder som løper i feil retning. Foto: YAY Micro

Egentlig skulle jeg ønske at de politikerne jeg husket best fra denne sommeren, var Jonas Gahr Støre og Grete Faremo, som var våre representanter i møte med fire norske unge menn som kom hjem i kiste fra Afghanistan. Men det er Liv Signe Navarsete og Bjarne Håkon Hanssen som sørger for de sterkeste sommerminnene.

Tidligere helseminister Bjarne Håkon Hansen har vist en sjeldent mangelfull evne til etisk refleksjon, selvkritikk og å se seg selv fra andres perspektiv denne sommeren. En ting er at verdiene han forfektet som politiker åpenbart ikke stikker dypere enn at de er til salgs for en lønnsslipp fra kommunikasjonsbransjen. Hanssen roter det fullstendig til når han ikke klarer å skille sin rolle som rådgiver, fra det å være den som selger et standpunkt utad. For hva skal Bjarne Håkon Hanssen gjøre om noen nå vil engasjere ham og First House til å gi råd om det motsatte synet av det han nå har romstert rundt i media med?

Eks-statstråden forsvarer seg med at han har fulgt lover og regler. Jeg trøster meg med at han ikke lenger leder helsevesenet, hvor etisk refleksjon er grunnleggende for all virksomhet, og hvor alt ville brutt fullstendig sammen hvis lover og regler var eneste veiviser.

Den rake motsetningen av Bjarne Håkon Hanssen ser vi i Liv Signe Navarsete. Noen som sto henne nær sa til henne at hun var i feil spor. Og hun repliserte ikke med at det var omgivelsene det var noe galt med, men at det var henne selv som var i drift mot noe negativt. Hun valgte å lytte til gode råd fra folk i departementet og oppsøkte en rådgiver, en såkalt Zen-coach. Han hjalp henne til å rydde litt i hodet, rette fokus mot det som var viktig og være mer til stede for sine nærmeste.

Og så kom stormen. Hvordan kunne en ”ekte bondekjærring med beina plantet på jorda” holde på med slik tull. Og hvorfor skal skattebetalerne dekke hennes behov for å prate med en ”alternativ terapeut” som driver med mystikk? Og burde ikke statsråder være gode nok ledere i seg selv, som ikke trenger slik ledertrening? Omrent slikt kan man oppsummere alle de voldsomme reaksjonene som kom mot Narvasete.

I et land der vi har vært stolte av å ha hatt en statsminister som har kunnet ha en depresjon og en sykmeldingsperiode uten å måtte gå av. Og der vi har løftet dette opp som et eksempel på at psykiske plager, og det å oppsøke hjelp når man strever i livet, har blitt mer anerkjent og akseptert, var reaksjonene mot Navaseter nedslående. Her hadde vi altså en minister som kjente at det buttet. Hun skjønte at hun var på vei mot noe som var destruktivt både profesjonelt og personlig. Og så gjorde hun noe med det som virket. Hvordan kunne det være galt?

Hadde det vært bedre at hun lot være å oppsøke hjelp tidlig. At hun hadde gått rett i veggen med et brak om noen måneder. Og at hun hadde blitt sykmeldt og måtte hatt behandling i spesialisthelsetjenesten et halvt års tid? Det hadde garantert kostet skattebetalerne betydelig mer enn de 43 000,- hun har brukt på sin Zen coach.

Prinsipielt mener jeg at folk som søker hjelp, primært bør gjøre det hos helsepersonell. Dette fordi det gir dem en bedre lovbeskyttelse og bedre klagemuligheter. Navarsete kunne ganske sikkert ha fått god hjelp også ved å gå til en psykolog, og med det også unngått mye av medieoppstyret. Men slike lett tilgjengelige psykologer er det fortsatt stor knapphet på her i landet. Det har Navarsetes regjering alle muligheter til å gjøre noe med.

For meg er det en nyttig refleksjon å gjøre seg etter sommeren: Bjarne Håkon Hanssen sett opp mot Navarsete. For det reiser et spørsmål vi bør stille oss ofte. Hva er en moderne leder? Og hva er moderne lederskap? Og hvordan skal vi gå i møte en fremtid der det ikke lenger bare er de vestlige etterkrigsverdiene og idealene som vil prege verden. Men vel så mye inspirasjon vil bli hentet fra helt andre verdenshjørner – også når det gjelder lederskap.

Etter denne sommeren er jeg ikke i tvil om at bondekjerringa Navarsete har mer av det som trengs for å møte denne fremtiden, enn det cowboyen Bjarne Håkon Hanssen har.

Kommentarer

En sommer i Zen

Takk for et godt innlegg, Tor.
Da jeg så tittelen ble jeg først redd du skulle kaste deg på hylekoret mot Liv Signe Narvarsetes bruk av off. penger til Zen-coach og kanskje til og med benytte muligheten til å hevde noe om at det på toppen av alt var ille at hun ikke brukte psykolog. Dette gjorde du ikke, tvert imot; et godt og balansert innspill som tar opp viktige perspektiv på denne hendelsen i norsk sommermedia.
Håkon

En sommer i Zen

Hei
Flott innspill du har i bloggen! Så et lite tillegg til det du skriver:
Sjekk denne kronikken i Dagbladet: den gir en god oversikt over hva faktisk zen buddhisme handler om. Det er mange 'vrangforestillinger' ang. dette tema og viktig å få et viktig og realistisk bilde av saken: http://www.dagbladet.no/2010/07/2...tt/debatt/kronikk/politikk/12722087/

Eva Therese Næss

Emneord: kommunikasjon

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.