Forløpsgaranti – ikke pakker

Her samler vi stoff og aktuelle kommentarer om Psykologforeningens arbeid med forslaget om pakkeforløp i psykisk helsevern, eller forløpsgaranti som vi velger å kalle det.

Forpliktende behandlingsforløp innebærer at pasienten:

• Får møte en spesialist
  • Får en god behovsutredning
  • Får møte en behandler med tilgang til et bredt spekter av forskningsbaserte behandlingsmetoder der det er pasientens behov som er avgjørende for metodevalget, ikke diagnosen
  • Får en grundig underveisevaluering, blant annet baserte på systematiske tilbakemeldinger fra pasienten, som gjør at man ved behov kan justere kursen eller få annen hjelp
Puslespillbrikker

Kronikk

Regjeringens ønske om å organisere pasientbehandling som pakkeforløp, synliggjør det klassiske politiske dilemmaet som oppstår når man vil forene to hver for seg rimelige, men egentlig uforenlige prinsipper.

I Dagens Medisin 19. februar gir Psykologforeningens president, Tor Levin Hofgaard, råd om hvordan pasienter i psykisk helsevern kan sikres effektive og forpliktende behandlingsforløp.

Ingen takker nei til mer effektive, forutsigbare og forpliktende behandlingsforløp i psykisk helsevern, men hvordan ivareta individuell variasjon og behandlingskvalitet?

Hatter i forskjellige størrelser

Selv om den endelige utformingen ikke er klar, kommer pakkeforløp for psykisk helse-feltet etter alle solemerker til å bli gjeldende politikk. Hva mener Psykologforeningen?

Blogg

Hva bør en «drømmepakke» for psykiske helseplager hos barn og unge inneholde? Vår blogger Heidi Tessand har noen forslag.