18. mars 2014 (endret 06. oktober 2015)
2.300 skoleklasser: Et tog av barn og unge fra tre til 18 år, som utgjør folketallet i Kristiansand. Så mange barn her i landet har psykiske lidelser som bør behandles: Mer enn 70 000 små mennesker.
Norsk Psykologforening vil hindre at dette toget blir lenger og har vedtatt å gjøre forebygging av psykiske lidelser blant barn og unge til satsingsområde.
– Vi skal altså lete etter mentale vaksinasjonsprogrammer og psykologiske autovern, og stille krav om at de kommer på plass. Heldigvis er vi ikke alene om å gjøre det. Forebygging er sentralt for politikere, helsemyndigheter, skoleverk, og alle andre som har ansvar for barns oppvekstvilkår, sier foreningens president, Tor Levin Hofgaard.
Han regner med å få gehør, når foreningen nå går inn i problemstillinger knyttet til forebygging. Fagfeltet er omfattende og kan romme alt som har med helserelaterte spørsmål å gjøre, fra vugge til grav. Derfor har Psykologforeningens sentralstyre laget en strategisk prioriteringsliste med mål, der kvalitetsbarnehager, skole, familier og fritidsarenaer blir de viktigste feltene å konsentrere seg om. I tillegg har foreningen formulert en visjon: «Barn og unges psykiske helse skal ivaretas i alle deler av samfunnet»
Gå til dokumentet Forebygging for barn og unge.
De strategiske mål for foreningens innsats er formulert slik, i uprioritert rekkefølge:
Psykologforeningen jobber allerede med en rekke oppgaver/prosjekter som kan bidra inn i dette arbeidet, og har løpende kontakt med en rekke miljøer, institusjoner og virksomheter som også er opptatt av barn og unges psykiske helse: Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet, NAPHA (Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid), universitetene, Kommunenes sentralforbund , kommunepsykologer og stortingspolitikere.
Gå til Folkehelseinstituttets fakta om barn og unge.
I tillegg er en sentral del av arbeidet knyttet til rekruttering av psykologer i kommunene, psykologforeningens tidligere hovedsatsingsområde.
– Utvalget har forstått at det viktigste for å redusere tvang og samtidig forebygge alvorlige hendelser, er å styrke behandlingstilbudene, sier vår visepresident for fag og profesjon.
Bø i Telemark: Når kommunepsykolog Brita Rønning Iversen er på jobb, behandler hun ikke enkeltpersoner, hun utvikler gode tjenester.
Østensjø bydel i Oslo: En psykolog for dem som ikke nyttiggjør seg av tradisjonelle hjelpetilbud. Som heier fram normaliteten, spesielt når gutta og bekjemper sosial ulikhet i helse.
– Arbeidet med å forebygge selvmord starter med å sørge for at barn og unge vokser opp i trygge omgivelser og har noen å gå til når de sliter.
Ni av ti kommuner mener psykologene hjelper dem å nå viktige helsepolitiske mål.
Emneord: førstelinjen
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.