Mangler tiltak for å hjelpe barn med psykisk uhelse

Gutt ser ut av vindu

Åtte av ti lærere har i løpet av de siste tre årene hatt elever som de mente trengte hjelp med psykiske vansker. Men halvparten av skolene har ingen systematiske tiltak eller program å tilby. 

Lærere og skoleledere ønsker bedre tilrettelegging på skolene for å kunne hjelpe elever med psykiske vansker. De etterlyser flere systematisk forebyggende tiltak og mer bistand fra helsepersonell. De mener arbeidet vil ha en positiv effekt på læring. Likevel tilbyr halvparten av skolene ingen systematiske tiltak eller program, verken forebyggende, helsefremmende eller rettet spesielt mot elever som strever.

Mangler kompetanse

Det fremgår av undersøkelse  Psykisk helse i skolen  som er gjennomført av Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU).

Nesten åtte av ti lærere har i løpet av de siste tre årene hatt elever med psykiske vansker, elever som de mente trengte hjelp.

– Samtidig er det interessant å merke seg at nesten én av to lærere ikke synes at de har tilstrekkelig kompetanse til å tilrettelegge for elever med psykiske vansker, og omtrent én av tre opplever at de mangler tid og ressurser, sier forsker Solveig Holen i et intervju på NIFUs nettside. 

Tilfeldig hjelp

Det fremgår av rapporten at det langt på vei er lærernes holdninger, kompetanse og tid som har størst betydning for hjelpen om ytes til unge med psykiske vansker, både i undervisningen og utenfor klassen. «Lærernes holdninger nøytraliserer helt eller delvis betydningen av skolens tilrettelegging, opplæring og tverrfaglige samarbeid (….) Dermed blir det opp til den enkelte lærer og «ildsjel» hvordan elever med psykiske vansker blir møtt», heter det i rapporten.  

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.