21. november 2013 (endret 15. oktober 2015)
”Forebygging for barn og unge” ble vedtatt som nytt hovedsatsingsområde til rungende applaus på Psykologforeningens landsmøte 21. november 2013.
– Vi har fått et solid mandat til å gjøre psykologkompetanse gjeldende på en rekke nye samfunnsarenaer. Dette er en viktig folkehelsesatsing, sier psykologpresident Tor Levin Hofgaard.
Han nevnte flere eksempler på områder der psykologkompetanse kan gjøre en forskjell i samfunnet. Barnehagene er bare ett eksempel.
– Barnehagene er i en særstilling når det gjelder muligheter for å forebygge helseproblemer. Her kan psykologer spille en viktig roller som rådgivere om effekter av barnehager og barnehagekvalitet. Det samme gjelder skole og familieliv: Hva skal til for å skape gode skoler som fremmer inkludering fremfor drop-out og utenforskap? Hvordan skal vi hjelpe familier til godt foreldreskap?
Han understreket at forebyggingsperspektivet impliserer tverrfaglig innsats over en bred skala, og at psykologer kan bidra med unik forskningsbasert kunnskap.
– Det utfordrer oss som profesjon til å tenke utradisjonelt om hvordan vi bidrar med vår kompetanse i samfunnet. Det gjør satsingen ekstra spennende og motiverende, påpeker han.
Han mener også det nye hovedsatsingsområdet gir et sterkt signal til foreningens medlemmer om å engasjere seg og være uredde i samfunnsdebatten om hva som skaper gode oppvekstvilkår for barn og unge.
Basert på stemningen på landsmøtet, har Psykologforeningen åpenbart funnet et område som treffer alle psykologer nærmest uansett hva de jobber med.
– Kunnskapen om hva som løfter de svakeste er viktig. Der kan psykologene bidra. Vi vet at det kan skape bedre liv for den enkelte og at det er samfunnsmessig lønnsomt, sier Hofgaard.
Psykologforeningens sentralstyre skal på nyåret utvikle en strategi og målsetting for det nye hovedsatsingsområdet.
–Utfordringen blir å omsette det nye hovedsatsingsområdet til historier som til syvende og sist har politisk overbevisningskraft. Det har vi fått til før, og jeg har stor tro på at vi skal få det til igjen.
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Jeg er et vandrende genetisk eksperiment: Jeg er enegget tvilling. Det er ingen tvil om at genene er viktige, men genene kan ikke oppdra barna våre. Det er det bare vi foreldre som kan gjøre.
Hvordan bidrar samfunnspsykologer til å skape et bedre samfunn? Om Book of Mormon, «generasjon prestasjon» og Guds død.
Emneord: barn og unge , forebygging
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.