Anbefaler å bekjempe fattigdom mot psykisk uhelse

Spirer gjennom asfalt

Å bekjempe fattigdom i barnefamilier er noe av det viktigste man kan gjøre for å forebygge fysisk og psykisk uhelse. Torsdag 20. mars 2014 ble det slått fast igjen da Høgskolen i Oslo og Akershus presenterte kunnskapsoversikten ´Sosial ulikhet i helse´.

Professor Espen Dahl, som har ledet arbeidet med kunnskapsoversikten, sier til psykologforeningen.no at barnefamilier peker seg ut som den viktigste målgruppen for sosial utjevning. Bakgrunnen er at barn i familier som skårer lavt på sosioøkonomisk status, oftere får helseproblemer i oppveksten og har færre ressurser å spille på i møte med skolen og overgangen til arbeidslivet. Dette er effekter som i mange tilfeller reproduserer seg selv og dermed kan bli et mønster som manifesterer seg gjennom generasjoner.

Last ned rapporten Sosial ulikhet i helse.

Tidlig oppfølging

Dahl sier det er viktig at barn som sliter, fanges opp så tidlig som mulig og får den oppfølgingen de trenger.

– Fattigdom svekker muligheten til kognitiv, språklig, personlig og sosial utvikling, faktorer som har innflytelse på helse. Det viktigste vi kan gjøre for å forebygge helseforskjeller, er derfor å sette inn tiltak overfor barnefamilier direkte, og overfor barna der de oppholder seg til daglig; i barnehage og på skole, sier Dahl.

Han sier barnefattigdommen i Norge har økt i omfang de siste årene og at den nå er på høyde med fattigdomsnivået for resten av befolkningen.

– Dette er et brudd på det nordiske velferdsmodellen. Vi har vært flinke til å skåne barn for fattigdom, men utviklingen har gått i feil retning. Det burde bekymre oss, sier Dahl.

Les også: – Tidlig innsats - rettferdig og lønnsomt

Barnehage og skolehelsetjeneste

Espen Dahl. Foto John Hughes

Espen Dahl. Foto John Hughes

Barnehager med god kvalitet og tilrettelagt læring kan gi barn likere muligheter, heter det i rapporten. Bruken av barnehager er imidlertid langt mindre i lavinntektsfamilier enn i andre familier. Noe av årsaken er kontantstøtten, som gir et insentiv til å unnlate å benytte barnehage med de følger det kan få for språklig og personlig utvikling.

Dahl advarer likevel mot brå endringer av kontantstøtten. Det kan gjøre situasjonen vanskeligere i allerede utsatte familier. Løsningen kan isteden være økonomiske overføringer som ikke belønner familier som ikke benytter barnehage.

Skolehelsetjenesten blir fremhevet som er nøkkeltjeneste for å fremme ungdomshelse. Likevel bygges den ned flere steder, især i videregående skole. «Mer tverrfaglighet inn i skolehelsetjenesten», lyder et ønske uttrykt i rapporten. Likeledes tiltak i skolen som kan hindre frafall som svekker mulighetene på arbeidsmarkedet

Last ned underlagsrapporter.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.