Å forhandle lønn som nyansatt

Forhandlinger

Hva er viktig å tenke på når man skal forhandle lønn ved nyansettelse, spør vi i dette første innlegget i en ny bloggserie i regi av Yngre psykologers utvalg.

Ved nyansettelser bør man forhandle lønn. Dette kan være lettere sagt enn gjort når hvis man er ny i arbeidslivet, og har lite kjennskap til lønnsforhandlinger. 

Når starter lønnsforhandlingene ved ansettelse?

Når man søker jobb kan man allerede før intervjuet ta kontakt med tillitsvalgt for å orientere seg. Dette for å kunne ha noen tanker rundt lønn tidlig i prosessen. Mange kan bli overrasket over at denne prosessen starter så tidlig. Eksempelvis kan man spørre tillitsvalgt hvilket tariffområde virksomheten hører til, da ulike avtaler medfører ulike systemer for å forhandle lønn.

Det går også an å spørre om lønnsnivå og andre arbeidsvilkår i bedriften. Mange kan også tro at det er feil å stille spørsmål om lønn i intervjuet, men det kan faktisk være en fordel. Still spørsmål om lønns- og arbeidsvilkår mot slutten av intervjuet hvis arbeidsgiver ikke allerede har tatt det opp. Det kan likevel være lurt å vente med å fremme eget krav eller oppgi hva man forventer i lønn til du har fått et konkret tilbud om stillingen. 

Hvordan går man fram når man har fått et lønnstilbud?

Når man har kommet så langt at man har vært til intervju og fått et skriftlig tilbud om stillingen, kan man starte forhandlinger om lønn. Her stiller du allerede forberedt, da du har vært i kontakt med tillitsvalgt i forkant, og/eller fått informasjon om lønns- og arbeidsvilkår under intervju.

Når du så skal forhandle om lønn, er det flere veier og gå. Et godt alternativ er å ta en telefonsamtale til den personen i bedriften som har fullmakt til å gi deg mer lønn. Da kan man ha en samtale rundt lønnstilbudet, og be om en ny lønnsvurdering.

Følg så opp med en e-post med utgangspunkt i innholdet i telefonsamtalen. Det er også mulig å kun komme med et skriftlig tilbud til arbeidsgiver. Begrunnelse for kravet er ikke nødvendig, men begrunnelse kan være med hvis man har gode argumenter som ikke allerede har kommet frem i intervjuet.

 

"

....å forhandle lønn handler om å være bevisst egen verdi

"

Er man krevende eller forlanger for mye hvis man forhandler om lønn i sin første jobb? 

Mange som er ny i arbeidsmarkedet kan ha en tanke om at man skal være glad man har fått seg en jobb, og at man forlanger for mye ved å forhandle om lønn. Sett på den andre siden kan man si at å forhandle lønn handler også om å være bevisst egen verdi. Har man fått et jobbtilbud betyr det også at arbeidsgiver ønsker deg og din kompetanse. Ikke glem at dette er ditt beste forhandlingskort! 

Hva bør man unngå hvis man forhandler lønn? 

Når du forhandler lønn bør du være sikker på at du er enig i det som står skrevet når du signerer. Forbehold og nye punkter skal være ført inn i avtalen før det signeres. Det er ingen god ide og bli enige om noen punkter muntlig uten at de står oppført i avtalen. Det er også lurt å unngå et ultimatum, dette kan stille deg i en vanskelig posisjon hvor du i verste fall blir nødt til å takke nei til jobben på grunn av at de ikke kan oppfylle kravet. 

Er det viktig å forhandle om andre ting enn lønn?

Dette blogginnlegget dreier seg hovedsakelig om lønnsforhandlinger, men det er viktig å huske på at det også kan være andre ting man bør avklare før man skriver under på avtalen, slik som veiledning og spesialisering. Også andre ting som har betydning for deg i arbeidsforholdet, går det an å forhandle om, eksempelvis betalt mobil, aviser, studie- eller reisetid, o.l. 

Is i magen

Til slutt er det viktig å huske på å ha is i magen i forhandlingsprosessen. Man må ofte gå flere runder før man kommer til enighet. Dette er helt vanlig. Hvis du ønsker mer informasjon om lønnsforhandlinger, gå til artikkelen  Ny jobb - ny lønn . Den inneholder en huskeliste ved lønnsdannelse, inkludert noen viktige spørsmål angående lønn, pensjon, fagutvikling og øvrige arbeidsvilkår ved arbeidsstedet.

Vi ønsker deg lykke til!

Kommentarer

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.