Testdagen 2012:

En fremtid uten tester?

Vil tester blir overflødige i fremtiden? Ikke usannsynlig, i følge testguru Michael Kosinski, direktør ved Operations for The Psychometrics Centre ved University of Cambridge.

På Testdagen 3. mai 2012 presenterte han en fremtidsvisjon radikalt annerledes enn den testverdenen, psykologer, HR-eksperter, testforleggere og hodegjegere forholder seg til i dag.

Kosinski påpekte at vår atferd nå er direkte tilgjengelig og målbar på andre måter enn ved hjelp av tester:

- All mulig atferd som kan være interessant for psykologer ligger i de digitale sporene vi legger igjen. Vi sender mailer, vi interagerer med kolleger og venner og familie gjennom sosiale medier og nettverk. Vi handler på nettsider med kredittkort. Vi spiller spill. Vi laster opp og registrer treningsatferd. Er det i det hele tatt nødvendig å stille mennesker spørsmål i form av tester, når informasjonen vi trenger allerede ligger der? spurte han.

Sosiale medier

Kosinski brukte sosiale medier som eksempel. I sin egen forskning tar han utgangspunkt i hva mennesker ”liker” på Facebook for å forutsi respondenters kjønn, parforholdstatus, legning, religion og hudfarge. Spørsmålet er så hvor lang tid det tar før man har gode nok matematiske modeller som gjør det mulig å forutsi sikkert hva slags type personlighetstrekk og evner man har basert på all denne informasjonen?

- Testen, sier Kosinski, er et ledd mellom atferd og konklusjoner om hva denne atferden gjør oss i stand til å forutsi. Dette mellomleddet er snart en saga blott. Man kan ha programmer som går i bakgrunnen og gir deg svaret på om du er utadvendt eller innadvendt basert på din søkehistorikk på internett, sa han.

Etiske implikasjoner

Hvilke etiske implikasjoner ligger så i utviklingen av slik teknologi? Overskuer vi konsekvensene av denne utviklingen, eller risikerer vi å ende som Oppenheimer som ledet Manhattanprosjektet frem til utviklingen av en funksjonell atombombe. Oppenheimer startet med å glede seg over å være i front for den vitenskapelige utviklingen, men angret da han skjønte hvilke ødeleggelser den nye våpenteknologien kunne forårsake.

- For det ligger noen store etiske utfordringer i denne visjonen: Dataene om oss eies ikke av oss selv. Google eier noen data, kredittkortselskapene noen andre. Hva skjer når teknologien gjør oss i stand til å trekke slutninger om personlighet, preferanser, evner, religion basert på disse dataene? Hva kan et totalitært regime gjøre med slike opplysninger? spurte Kosinski.

Testdagen som er et årvisst evenement, ble for første gang arrangert av Norsk Psykologforening i samarbeid med Det norsk Veritas. Årets tema var Etiske dilemmaer ved testing og rekruttering. Arrangementet trakk cirka 120 deltakere.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.