Psykologstudenter over alle hauger

Mange psykologstudenter velger å dra ut i verden og ta både ett og to semester på utenlandske universiteter. Nå nærmer fristen for å søke seg inn på vårsemesteret seg, og et knippe SPU-representanter ønsker å fortelle om sine utvekslingsopplevelser

Jeg kom hjem fra utveksling i starten av sommerferien i år. Etter et halvår på SDSU i San Diego, California er det både rart, fint og litt trist å være tilbake på den faste pulten på den gamle lesesalen på Dragvoll campus i Trondhjem. Når jeg ser ut av vinduet en grå og regntung septembermorgen er det lett å drømme seg tilbake til sol, surfing, palmer og sandstrand. Det er ikke til å skyve under en sofa at jeg savner både klima, de åpne og varme amerikanerne, de engasjerte og kunnskapsrike foreleserne,og ikke minst svømmebassenget på campus. Men, det er også noe fint ved å komme tilbake til det trygge og vante etter et lengre opphold i utlandet. Med så mange nye erfaringer, ny kunnskap, nye perspektiver og kanskje til og med et endret syn på verden, kan det være godt å kjenne på at hjemme i Norge er alt som før.

I SPU har flere av utvalgsmedlemmene allerede vært på utveksling. Jeg tok meg en prat med noen av de i helgen og spurte om de hadde lyst til å dele noen av sine erfaringer. Vi spurte 1) hvordan de opplevde utvekslingsoppholdet, 2) hva som avgjorde valg av studiested og 3) hvorfor de mener psykologsudenter bør reise på utveksling?

Simen Marenius Ekelund utvekslet til University of Otago, New Zealand våren 2014

1) Kort fortalt var utveksling helt fantastisk. Etter å ha vært hjemme i Norge noen måneder, føles det nesten som en drøm. Heldigvis sitter jeg på en god del bilder som kan bekrefte at alle menneskene jeg møtte, alle turene jeg dro på, og alt jeg var vitne til faktisk var virkelige opplevelser.

2) Jeg liker å tro at jeg har en eventyrlysten side. Jeg ville langt bort, til et sted som kunne by på fantastisk natur og opplevelser. Destinasjonen ble University of Otago på New Zealand. Akademisk utvikling var ikke en spesielt sentral faktor i dette valget, men jeg endte blant annet opp i et fag med professor Jim Flynn (Flynn-effekten, anyone?). Å kunne delta på hans forelesninger var egne eventyr i seg selv.

3) Utveksling er ikke bare et brudd i de mønstrene man har oppbygd seg over flere år. Det er en helt unik opplevelse som setter hvordan en tenker om seg selv og andre i et nytt perspektiv. Psykologistudenter bør være i stand til å sette seg inn i et bredt spekter av væremåter, og utveksling er en helt ekstraordinær anledning til dette.

Maiken Tingvold utvekslet til University of Essex, Storbritannia våren 2013

1) Jeg hadde det helt fantastisk. Jeg var spent både på hva som var likt og ulikt Norge. Det var alltid noe nytt som skjedde og man ble aldri lei.

2) Jeg ønsket å utfordre meg selv ved å gjøre noe jeg ikke hadde gjort før. Samtidig var jeg nysgjerrig på å se hvordan "hverdagen" er i andre land. For meg var det ikke så viktig nøyaktig hvor jeg dro, men å dra. Endte opp med Essex fordi jeg kjente en familie der som kunne ta imot meg og hjelpe meg med flyttingen.

3) Utveksling er en super mulighet til å utvide sine perspektiver, møte mennesker fra hele verden og å få et avbrekk fra den norske hverdagen. Det er mange dører som åpner seg når en drar på utveksling og ikke minst får en mange flotte minner.

Signe Krohg Owren, utvekslet til Universidad Católica Argentina (UCA), Buenos Aires høsten 2012

1) Det var et helt fantastisk og utrolig lærerikt halvår. Det å begynne fra null i en fremmed by med annen kultur og språk var både spennende og utfordrende. Å møte nye venner fra hele verden og bli kjent med hvordan argentinere lever var helt klart det beste. Jeg dro uten mye forkunnskaper i spansk, men med et intensivt språkkurs og spanskundervisning ved siden av studiene gikk det bra å følge de vanlige fagene i psykologi på spansk.

2) Jeg valgte Argentina fordi jeg ville oppleve å bo i en kultur som er langt fra den norske og samtidig ønsket jeg å lære meg spansk.  I Buenos Aires står psykoanalysen fortsatt sterkt, det sies å være den byen i verden som har flest psykologer, så både fagmiljøet og interessen for faget er stor.

3) Det er en unik mulighet til å prøve å bo i et annet land, du kommer hjem med en annerledes og uforglemmelig opplevelse og en god dose kulturforståelse. Uansett hvor du drar vil det være en mulighet for personlig utvikling og du vil kunne velge blant fag som ikke undervises på ditt universitet. Som kommende psykologer er forståelsen og åpenheten for andre kulturer og levesett viktig. Vi har det bra i Norge og det er lett å tenke at det vi gjør her er det beste og eneste rette. Et utvekslingsopphold vil gi deg nye perspektiver og erfaringer som du tar med deg videre i livet og i ditt arbeid som psykolog.

Anders Lillevik Thorsen utveksler denne høsten på UC Berkeley, USA

Tidligere bloggansvarlig Anders er for øyeblikket i Berkeley. Som fersk utvekslingsstudent oppfordrer han sine medstudenter om å gjøre som ham;

Å utveksle, spesielt til andre land, koster ofte tid, penger og mental innsats, men gir heldigvis belønning i form av nye mennesker og andre perspektiver på både faget og en selv. Likheten mellom de første dagene på barneskolen og de første dagene på utveksling kan være slående: Møtet med andre studenter og fag er fulle av følelser og sommerfugler, men som på barneskolen er dagens variant av «vil du være vennen min?» inngangsporten til en flott tid. Utfordringen er ikke å få seg venner, men heller å balansere disse mot skolehverdagen. Så kanskje vi ikke har kommet så langt siden barneskolen som vi liker å tro? Dra på utveksling, og finn det ut selv. Ta spranget, ta den kostnaden, for belønningen gir så mye mer!

Om du vil ut nå allerede etter jul, er søknadsfristen hos de fleste universiteter 1. oktober, så nå er det bare å hive seg rundt og begynne søknadsprosessen. Jeg kan skrive under på at det er verdt det.

Kommentarer

Emneord: student , utdanning

Share |
Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.