Meld deg frivillig!

Som student har man et hav av muligheter til å utvikle seg både på det personlige og profesjonelle plan gjennom frivillig arbeid og engasjement. Jeg ønsker å oppfordre til å gripe disse mulighetene.

For noen uker siden kom jeg hjem fra en særdeles spennende konferanse i Berlin. Til tross for at jeg ikke hadde hatt tid til å shoppe en eneste ting (ikke engang en lusen t-skjorte til min kjære lillebror) hadde jeg en følelse av at jeg gikk langt over Norwegians vektkvote på vei hjem. Jeg hadde nemlig fått med meg kilovis av kunnskap og inspirasjon. Jeg følte meg heldig, jeg følte meg opplyst, og ikke minst følte jeg en sterk trang til å dele alt det fine og horisontutvidende jeg hadde opplevd.

For det var nettopp det jeg følte; min kunnskapshorisont var blitt større, så veldig mye større. Muligheten til å få bli med på denne konferansen dukket for meg opp gjennom frivillig engasjement, aktive valg og å ha løftet blikket opp fra pensumbøkene.

Ambisiøse og målrettet

Hender tett i tett. Foto: Tuva Røskar

Som fjerdeårsstudent på profesjonsstudiet i psykologi ved NTNU, vil jeg tørre å påstå at jeg vet et og annet om oss profesjonsstudenter. Vi er ambisiøse og målrettet. Vi har tatt mange gjennomtenkte valg og avveininger, og har måttet prioritere hva vi skulle bruke tid og energi på for å komme dithen vi er nå. For mange har det å kommet inn på profesjonsstudiet betydd å jobbe seg beinhardt gjennom et tøft årsstudium med kun A som eneste alternativ på eksamen. Det er flere som har tatt dette året flere enn én gang før de kom inn. Noen av oss har jobbet oss gjennom 3 år på videregående skole med kun toppkarakterene som mål, og andre har brukt årevis på å ta opp fag og å samle alderspoeng. Vi er en sta og målbevisst gjeng av studenter som står igjen.

Studentene har ikke sittet på latsiden etter at timeplanen ble fylt av PSYPROfag heller. På kullet mitt har over to tredeler av oss hatt frivillige verv ved siden av studiet i løpet av de første tre årene som profesjonsstudenter. Frivillig engasjement kjennetegner egentlig hele profesjonslinjen, noe blant annet linjeforeningen vår Psykolosjen er et håndfast bevis på. Dersom ikke linjeforeningsarbeidet frister har vi som trondhjemsstudenter utallige studentorganisasjoner som ønsker å rekruttere nye (og gamle) studenter til å bli med, og å vie tiden sin til akkurat deres organisasjon. Frivillighetskulturen er med andre ord stor.

Flaks og tilfeldigheter

For meg personlig vil jeg tørre å påstå at jeg er her jeg er i dag grunnet en god kombinasjon av gjennomtenkte valg, flaks og en rekke tilfeldigheter. Ta for eksempel vervet mitt som NTNUs representant i studentutvalget til Psykologforeningen. Det var gjennom arbeid i utvalget at jeg ble introdusert for den europeiske psykologistudentorganisasjonen, EFPSA. Gjennom mitt arbeid i EFPSA ble jeg videre kjent med organisasjonspsykologisk trening, og fikk deretter plass på EFPSAs Train the Trainers sommerskole. Plutselig finner jeg meg selv arbeidende sammen med supermotiverte, kunnskapsrike og inspirerende psykologistudenter på Trainers Conference i Berlin. Det hadde jeg ikke forventet da jeg startet som fersk student.

Meld deg frivillig!

Jeg mener som nevnt at livet blant annet består av en rekke tilfeldigheter, og til tross for mitt eget høstforsett om flere godt gjennomtenkte valg, så ønsker jeg også komme med en oppfordring til både nye og gamle psykologistudenter:

Byr det seg en mulighet så grip sjansen, engasjer deg frivillig, si ja til den forskerstillingen den gamle instituttlederen utlyser, sjekk ut fagforeningens lokallag, meld deg opp som kollokvieleder, som fadder, bli med i en gruppe i linjeforeningen din eller start noe helt nytt! Det vil garantert åpne mange dører for deg, og gi deg en unik mulighet til vekst, både personlig og profesjonelt.