Hedersgjest

Liten kommune, store muligheter

Se! En hovedpraksisstudent i en liten kommune i nord! Og han har ikke angret et sekund!

Psykologstudent Knut Schøning er «to måneder gammel» som hovedpraksisstudent i Lyngen, kommunen med alpeprofil i fjordlandskapet øst for Tromsø. 36-åringen som bare er tre kvart år unna autorisasjonen, medgir at kommunepraksis ikke toppet lista over praksisfavoritter, men det var nå en gang plassen han fikk tildelt. Og så lenge avstanden ikke er større enn at han fortsatt kan besøke kjæresten i Tromsø, er det greit. I dag er han glad han fikk sjansen: 

– Arbeidsoppgavene er svært varierte. Du får prøvd ut flere psykologiske arbeidsmetoder og får møte mange forskjellige brukergrupper med ulike behov. Du jobber tverrfaglig i store deler av tiden og kan arbeide svært selvstendig, og med frihet til å påvirke din egen arbeidsdag, sier han. 

 

"

På sitt beste er småsamfunnet veldig bottom-up.

"

Han anbefaler flere å gripe anledningen hvis den byr seg.

– På sitt beste er småsamfunnet veldig bottom-up. Det er kort vei fra den som opplever noe som problematisk, til den som kan ta en avgjørelse for å endre noe. 

Tung rekruttering

Uansett er det ikke til å legge skjul på: På flere steder i Norge har mindre kommuner problemer med å rekruttere kommunepsykolog. Troms er intet unntak. I dag har de to største av tre bykommuner ansatt kommunepsykolog. I 21 mindre kommuner har bare én kommune fått napp. I en slik situasjon er det naturlig at det heller ikke går en strøm av studenter i hovedpraksis mot kommunene. Knut Schøning syns det er synd, men forståelig.

Han mener friheten man har som kommunepsykolog er utfordrende. Friheten henger sammen med mangelen på rammer.

– Å være fersking i faget lar seg ikke automatisk pare med krav om «bred kompetanse» og arbeidsgivers ønske om at du skal lage din egen arbeidsbeskrivelse. Noen av oss er jo slik skrudd sammen at vi søker trygghet ved å øve oss opp til å bli god i én ting, og i kommunen er det sjelden anledning til akkurat dét. Du må spre kompetansen din utover en haug med ulike arbeidsoppgaver, sier Schøning. 

Ekspertise og tvil

Og havner du en plass der det er langt til nærmeste fagfelle, kan det bli litt stusselig.

– Du ble stående alene med bekymringer og tvil, og i samarbeid med andre er det viktig å kunne fremstå usikker og tvilende. Samtidig kan dette være vanskelig hvis andre ser på deg en som ekspert. 

Les også

– Å framstå som ekspert rett etter utdanning i møte med samarbeidspartnere i skole, barnehage, PPT, barnevern, helsehus, politi, kommunalt embetsverk etc, vil kunne oppleves som litt i overkant også for den som har vært ute en vinternatt før, mener han. 

 

"

Å stå alene som «ekspert» i vanskelige saker er svært utfordrende

"

Selv har han havnet under de rause vingene til en fagfelle og veileder med bred erfaring fra det meste av psykisk helsefeltet. For selv om det tverrfaglige samarbeidet er aldri så godt, fins det psykologfaglige områder, for eksempel når det gjelder behandling og utredning, som krever at det nettopp er en psykolog som er veileder. Det kan imidlertid ikke kommunene tilby alle steder i landet, og da må kommunen tenke alternativt, mener Schøning

– Å stå alene som «ekspert» i vanskelige saker er svært utfordrende. Særlig for oss som er urutinerte, sier han. 

Kommunene må være på tilbudssiden

Han mener alle kommuner som skal ha håp om å vinne i rekrutteringskampen, må kunne svare på følgende spørsmål: Hvordan skal vi kunne legge opp til et solid faglig nettverk rundt kommunepsykologen?

– Er ikke kommune på tilbudssiden på dette området, har de tapt, sier Schøning.

 

Han gir oss en liste med punkter han mener blant andre kommunene må svare ut for å gjøre kommunepsykologstillingene mer konkurransedyktige.

  • Veiledning for spesialisering
  • Mulighet for å delta på kurs og konferanser
  • Formalisert samarbeid med andre psykologer, helst i kommunestillinger. Faste møtetidspunkt med jevne mellomrom.
  • Mulighet for ikke-formelt samarbeid med lav terskel.
  • Bevissthet om hva kommunepsykologen skal prioritere
  • Mulighet til å påvirke stillingsinstruksen uten å måtte utforme den fra bunnen av
  • Fleksibilitet fra kommunen når det gjelder arbeidstid, arbeidssted, lønn, reise osv.
  • Mer om kommunepsykologrollen i studiet 

– Dette bør på plass på mindre steder, og Psykologforeningen har en viktig jobb å gjøre for å vise kommunene vei til rekrutteringssuksess, sier Knut Schøning.

 

Åtte raske

 

God til: Å lære

Dårlig til: Å komme meg opp av sofaen

Redd for: Ensomhet

Hvis ikke psykolog: Forsker

Gjør på fritiden: Ser fotball

Leser for tiden: Haruki Murakami: «Fargeløse Tsukuru Tazaki og hans pilegrimsår»

Seriefavoritt: Game of Thrones

Nettsted: reddit

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.