Pensjon for selvstendige næringsdrivende

Figur av eldre par på en stabel mynter

Foto: Shutterstock

Selvstendig næringsdrivende har ikke det samme sikkerhetsnettet som lønnsmottakere. Derfor er det viktig at den enkelte selv sikrer seg en god økonomi i pensjonisttilværelsen gjennom én eller flere former for sparing.

Psykologforeningen har siden 2017 hatt en avtale med Storebrand om pensjon for medlemmer som driver egen virksomhet. Avtalen sikrer små virksomheter samme betingelser som større selskaper.

– Å spare til pensjon gjennom bedriften, regnes som den mest lønnsomme spareformen man kan benytte seg av, sier Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand.

Hvordan spare til pensjon som selvstendig næringsdrivende?

Som selvstendig næringsdrivende har du to alternativer for pensjonssparing. Enten kan du spare privat, eller du kan opprette en pensjonsordning gjennom bedriften. Du kan spare og fradragsføre inntil syv prosent av beregnet personinntekt fra næringsvirksomheten mellom én og tolv ganger folketrygdens grunnbeløp gjennom bedriften.

Når bør du opprette en pensjonsordning gjennom bedriften og når bør du spare privat til pensjon?

Enkelt forklart så er det mest gunstig for de med inntekt over 7,1 G (ca 710 000 kroner) å opprette pensjonsordning gjennom bedriften. Dette er det beste alternativet dersom du har et stabilt inntektsnivå over 7,1 G. Har du inntekt mellom 6 og 7,1 G (ca. 600 000 og 710 000 kroner) er bildet mer nyansert.

Pensjonssparing gjennom bedriften blir mer lønnsom jo mer du tjener. Dette fordi du får skattefradrag for det beløpet du sparer. Bakgrunnen for dette er at staten kompenserer opp til et visst lønnsnivå. For lønn inntil 7,1 G sparer staten 18,1 prosent av din lønn til pensjon i folketrygden. For lønn inntil 6 G har du en dekning som sikrer deg 66 prosent av lønn dersom du blir ufør.

"

Pensjonssparing gjennom bedriften blir mer lønnsom jo mer du tjener

"

Dersom du i tillegg til deg selv har en ansatt som jobber i en 75% stilling eller mer, kan du spare inntil 18,1 prosent ekstra av inntekt mellom 7,1 og 12 G, både for de(n) ansatte og for deg selv.  Klikk her for å lese mer om avtalen.

Ønsker du å spare mer, eller dersom din inntekt faller under 7,1 G (fratrukket skatt), anbefaler Storebrand at du setter opp en individuell pensjonssparing i stedet. Med individuell pensjonssparing (IPS) kan du spare til pensjon og samtidig få skattefordeler. Du får utsatt skatt på alminnelig inntekt for sparingen. Du kan spare inntil 40 000 i året i valgfrie fond, og ikke betale skatt på avkastning før du går av med pensjon. En av fordelene med IPS er at utbetalingene skattes som alminnelig inntekt (22 prosent i 2020).

Ta kontakt med Storebrand for å bli bedre kjent med samarbeidsavtalen på pensjon.

Klikk her for å motta et uforpliktende tilbud eller ring Storebrand på 22 31 52 77 for å snakke med en pensjonsrådgiver.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.