Ny etikkveileder for organisasjonspsykologer

– Det er ikke alltid like lett å se relevansen til fagetikken i en jobb som internkonsulent eller leder, men den gjelder for oss alle uavhengig av hvilken rolle du har og hva slags jobb du gjør, sier organisasjonspsykolog Christer Mortensen. (Foto: Psykologforeningen)

– Vi håper den vil bidra til å gjøre fagetikken mer relevant og nyttig for arbeid i organisasjoner, sier Christer Mortensen i arbeidsgruppa som har utviklet veilederen.

En oppdatert etikkveileder for psykologer som jobber med organisasjoner ble vedtatt av sentralstyret i Norsk psykologforening 17. februar 2022.

Etiske prinsipper for nordiske psykologer gjelder fortsatt for alle psykologer, men med denne veilederen blir verdiene og de etiske prinsippene satt inn i en organisasjonspsykologisk kontekst.

Christer Mortensen har ledet arbeidsgruppa som reviderte og videreutviklet veilederen.

– Dette har vært et spennende arbeid, sier han.

– Vi håper det vil bidra til å gjøre fagetikken mer relevant og nyttig for arbeid i organisasjoner.

Drøftet etiske dilemmaer

I arbeidsgruppa satt også Gudrun Håan og Sarah Abraham, begge spesialister i organisasjonspsykologi og med erfaring fra en rekke ulike roller og arbeid med organisasjoner.

De tre har drøftet en rekke ulike etiske problemstillinger og dilemmaer som de har brukt for å utvikle veilederen.

– Det er ikke alltid like lett å se relevansen til fagetikken i en jobb som internkonsulent eller leder, men den gjelder for oss alle uavhengig av hvilken rolle du har og hva slags jobb du gjør, sier Mortensen, som også er nestleder i fagutvalget for organisasjonspsykologi i Psykologforeningen.

Studenter brukte veilederen i praksis

– En viktig syretest for meg var bruken av veilederen i veiledning av en gruppe psykologistudenter som skulle ha praksis i ulike virksomheter, sier Mortensen.

– Flere opplevde at deres oppdrag og mandat ble endret ved å bruke de fagetiske retningslinjene, veilederen og å gjennomføre en etisk beslutningsprosess sammen med oppdragsgiveren.

Det handler om best mulig å kunne ivareta verdiene, både for kunden, deltakerne i virksomheten og fagutøveren selv.

– En student sa til meg at hun ikke hadde trodd etikk kunne brukes til noe praktisk, nå forstod hun det fullt ut. Bedre tilbakemelding kan jeg ikke tenke meg, sier Mortensen.

Last ned veilederen fra Psykologforeningens sider for organisasjonspsykologi

Veilederen bygger på de fire etiske hovedprinsippene for nordiske psykologer. (Foto: Psykologforeningen)