Tor Levin Hofgaard, president i Norsk psykologforening
29. januar 2019
Da regjeringsforhandlingene ble avsluttet på Granavolden sist uke, var det ikke mye nytt å spore fra vårt ståsted, og det var på mange måter godt nytt.
KrF tok med seg et partiprogram inn i forhandlingene som vi hadde gitt tommel opp før forrige valg. Og de forhandlet med Venstre som scoret høyest av alle på psykisk helse i sitt program , og med en helseminister fra Høyre som snakker om psykisk helse på inn og utpust. Det viktigste i en slik forhandlingssituasjon er at noe ikke forsvinner i dragsuget av andre mål regjeringen setter seg for de neste to årene. Når vi leser plattformen, er vi trygge på at det viktigste føres videre.
"Partiene bak Granavolden-erklæringen har tiden frem til stortingsvalget i 2021 på å nå de målene de har satt seg
"
Tor Levin Hofgaard
Vi kunne selvsagt ønsket oss mer om psykisk helse i regjeringserklæringen. Vi ser nå kutt i tilbud over hele landet, og kommuner som sier de ikke makter å ta over alt som sykehusene nedprioriterer. Samtidig skal kommunene drive helsefremming, forebygging og lavterskeltilbud. At psykisk helse må få en større del av kaken i det totale helsebudsjettet. fremstår derfor klart.
Derfor kunne vi ha ønsket oss at regjeringen i erklæringen viste at den tok enda tydeligere grep om feltet for å sikre at det blir prioritert. Vi kunne også ha tenkt oss at regjeringen viste at den ville prioritere psykisk helse for dem med alvorlige somatiske sykdommer, og at de innenfor sin arbeidslivspolitikk også refererte til psykisk helse som en av de sentrale faktorene for utenforskap. Men dette finner vi dessverre ikke nevnt i regjeringserklæringen.
Partiene bak Granavolden-erklæringen har tiden frem til stortingsvalget i 2021 på å nå de målene de har satt seg. Da var det nok for mye forlangt at helt nye elementer skulle få plass i erklæringen. Og kanskje er det like greit. Når vi ser at regjeringen sliter med å få sykehusene til å prioritere det de har instruert dem å prioritere i fem år, og kommunene drukner i nye oppgaver, burde de antagelig ikke legge enda mer i potten av ting de skal gjøre.
For oss er det en ny situasjon at vi nå har en flertallsregjering som skal søke å realisere sin politikk. Det skulle borge for større gjennomføringsevne. Men selv om det er flertall i Stortinget for den politikken de fører, er det fortsatt helseforetakene og kommunene som bestemmer prioriteringene lokalt. Derfor følger vi fortsatt med, for å passe på at regjeringen følger opp sine løfter om den gylne regel og om å bygge opp nye helsetilbud i kommunene der psykologer vil være lovpålagt del av tjenestetilbudet fra 2020.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.