Tor Levin Hofgaard, president i Norsk psykologforening
24. februar 2017
Det finnes ingen gode faglige argumenter for å flytte hoveddelen av spesialisthelsetjenestens virksomhet i psykisk helse til kommunen.
Om kort tid får Stortinget til behandling et forslag om å la kommuner ta ansvar for de distriktpsykiatriske sentrene (DPS). Regjeringen insisterer på at det er en god ide og vil tvinge det igjennom ved å få det gjennomført under Forsøksloven. Det skjer etter at de selv innså at det ville innebære en organisasjonsmessig, juridisk og økonomisk hengemyr som ville ha rammet pasientene å gjennomføre flyttingen innenfor gjeldende lovverk og avtaleverk. Etter en omgang med overflatebehandling i byråkratiet, kommer nå forslaget tilbake uten at det fremstår som bedre.
"Å flytte DPS til kommunen er ikke nødvendig for å få til samhandling slik myndigheten hevder.
"
Tor Levin Hofgaard
Det finnes ingen gode faglige argumenter for å legge hoveddelen av spesialisthelsetjenestens virksomhet i psykisk helse til kommunen. Flyttingen av DPS handler lite om pasienter og fag.
Mye tyder på ønskene om flytting først og fremst handler om kommunereformen. Om å henge en sekk med penger foran kommuner som velger å bli så store at de kan overta en så kompleks virksomhet som DPS´ene er.
Dette er nok også årsaken til at KS er så ivrige i dette spørsmålet. For det er påfallende at en organisasjon som for noen år siden hevdet at kommunene i Norge ikke var i stand til å levere på lavterskeltilbud til mennesker med enklere psykiske helseplager, nå mener de kan drive komplekse spesialisthelsetjenester for dem med de alvorligste plagene.
Å flytte DPS til kommunen er ikke nødvendig for å få til samhandling slik myndigheten hevder. Flytting av DPS vil ta med nissen på lasset; selve problemet med koordinering. Fortsatt vil sengepostene og akuttplassene være i andrelinjen. Fortsatt vil ansvaret for tjenestene ligge hos sykehusene.
Fortsatt skal pasientene være underlagt lovverk som gjelder i spesialisthelsetjenesten, og være underlagt prioriteringsveiledere som gjelder der. Enhver med litt organisasjonskunnskap, og med erfaring fra å jobbe i helsetjenestene, kan se risikoen for enda verre koordineringsproblemer med en slik organisering.
Dette er da også grunnen til at Regjeringen sliter med å overbevise pasientene om at dette er en reform til pasientenes beste. Mental Helse Ungdom står sammen med Psykologforeningen og Legeforeningen i kravet om å stanse denne ubegrunnede strukturreformen.
Hilsen Tor
Dette er en forkortet utgave av en bloggtekst med samme tittel som ble publisert i Dagens medisin 13. februar.
Rekk opp hånda de som mener de kjenner hovedstadsprosessen bedre enn Psykologforeningens tillitsvalgte, Birgit Aanderaa.
Siri Næs stakk hodet fram for «den gylne regel», og se – det sitter der ennå.
På samme dag Norge skrev under på en erklæring om å prioritere psykisk helse, er det trist å være vitne til utviklingstrekk som peker i en annen retning enn «raushet» - tema for Verdensdagen 10. oktober.
– Minst tre ting må være på plass for at pakkeforløpene for psykisk helse skal fungere etter hensikten, sier visepresident i Psykologforeningen, Heidi Svendsen Tessand.
Psykologforeningens oppskrift for bedre samhandling om psykisk helse for barn og unge: • Forløpsgaranti framfor pakkeforløp • Gode psykologtjenester i kommunen • Lytte til unges egne råd om hva de trenger.
Forandringsfabrikken er ute med råd om god praksis i psykisk helsevern for barn og unge. «Bli kjent for trygghet», lyder ett av dem.
Emneord: spesialisthelsetjenesten
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.