Rune Frøyland, visepresident for lønns- og arbeidsmarkedspolitikk
12. oktober 2018 (endret 21. mars 2019)
27. september ga Psykologforeningen Helsedirektoratet beskjed om at vi ikke kan delta i, eller stille oss bak kvalifiseringsprogrammet for ELTE-studentene.
Den viktigste grunnen er at vi ikke er blitt hørt på vårt krav om at studentene må veiledes av psykologspesialist.
Rune Frøyland
Ifølge kvalifiseringsprogrammet, skal de aktuelle ELTE-studentene (ELTE-studenter som påbegynte utdanningen før Helsedirektoratet endret sin godkjenningspraksis høsten 2016) arbeide i spesialisthelsetjenesten for å tilegne seg praksisen og ferdighetene som kreves for å arbeide som psykolog i Norge, men som ikke inngår i masterutdanningen i Ungarn. Arbeidet skal etter planen skje under såkalt forsterket veiledning.
I praksisperioden vil veilederne ha en nøkkelrolle både i opplæring av studentene og når det gjelder å kvalitetssikre arbeidet i klinikken. Veilederne skal være garantister for at ELTE-studentene yter forsvarlig helsehjelp.
Så langt registrerer vi at det ikke stilles krav om at veiledningen skal forestås av spesialist. Det gir grunnlag for alvorlig bekymring, en bekymring vi antar at Helsetilsynet deler.
Det er fullt mulig å gi veiledning fra spesialister. Sykehuseier bør ta ansvar for å organisere dette. Ut fra hva vi er kjent med skal kvalifiseringsprogrammet avsluttes med evaluering og prøve. Studentene må gis best mulig kvalifisert veiledning og opplæring til å bestå denne, og sikres en påfølgende autorisasjon. Kompetanse fra spesialist er helt nødvendig.
"Så langt registrerer vi at det ikke stilles krav om at veiledningen skal forestås av spesialist. Det gir grunnlag for alvorlig bekymring, en bekymring vi antar at Helsetilsynet deler.
"
Det oppstår et dilemma for psykologene som skal gi ELTE-studentene nødvendig opplæring og kvalitetssikre helsetjenesten de utøver i praksisperioden.
Psykologene blir gitt et svært vanskelig oppdrag. De er personlig ansvarlig for at helsehjelpen er forsvarlig og dermed lovlig. Derfor kan vi ikke Norsk psykologforening bidra med undervisning i det planlagte opplæringsprogrammet.
Vi mener også at kvalifiseringsprogrammet, som kan lede fram til autorisasjon som psykolog for de aktuelle ELTE-studentene, ikke gir tilstrekkelig undervisning i sentrale emner som testbruk, helserett og etikk.
Psykologforeningen er ikke de eneste som mener at opplæringsprogrammet ikke tilfredsstiller de norske læringsmålene. Et samlet psykologfaglig miljø ved Universitetet i Oslo har takket nei til å bidra med undervisning. Universitetene som utdanner psykologer, anbefalte opprinnelig et kvalifiseringsløp på to og et halvt år. Dette er senere blitt komprimert til 14 måneder.
Psykologforeningens visepresident Rune Frøyland sier det er feil at han ber norske profesjonsstudenter kjempe mot ELTE-kandidatene.
En juridisk betenkning bestilt av Psykologforeningen konkluderer med at EUs kvalifikasjonsdirektiv ikke gir rett til anerkjennelse som psykolog i Norge for dem med master i psykologi fra Ungarn.
EUs kvalifikasjonsdirektiv gir ikke rett til anerkjennelse som psykolog i Norge for dem med master i psykologi fra Ungarn. Det følger av en rettslig utredning bestilt av Psykologforeningen.
– Sett fra Helsetilsynets ståsted vil det være helt naturlig at ELTE-kandidatene veiledes av psykologspesialist.
Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) tilbakeviser at masterutdanningen ved ELTE-universitetet gir rett til å arbeide selvstendig som psykolog i Ungarn og Norge.
– For å sikre forsvarlig helsehjelp, må ELTE-studentene få veiledning av psykologspesialist.
Emneord: ELTE
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.