Det bekreftende blikket utenfra

Håkon Kongsrud Skard, president i Psykologforeningen. (Foto: Fartein Rudjord)

Riksrevisjonens rapport om tilbudet innen psykisk helse må være en vekker for medlemmer og myndigheter.

Nylig leverte Riksrevisjonen sin rapport om befolkningens tilbud innen psykisk helse. Funnene er nedslående. Kort oppsummert: Befolkningen får ikke hjelpen de har behov for og krav på. Tjenestene er underdimensjonerte og feilstyrte. Rapporten er en bitende kritikk av myndighetenes arbeid og bør være obligatorisk lesning for alle som har et ønske om å bedre tilbudet. Dere finner den  her .

Det er en konsekvens av rapportens funn som jeg mener er viktig å fremheve, nemlig at de bekymringene som dere medlemmer har meldt fra tjenestene har blitt validert. Statens egen vaktbikkje har gjort en grundig vurdering av situasjonen og finner den sterkt kritikkverdig. Dette synes for meg viktig å fremheve. Det har vært mulig å avfeie meldingene fra tjenestene som enten alarmisme, lokale problemer eller at medlemmene kun taler sin egen sak. Nå er det en instans som kun har befolkningens interesser for øyet som bekrefter beskrivelsen. Det igjen bekrefter min opplevelse av at medlemmene snakker med befolkningens interesser for øyet. Jeg er stolt av å skulle representere dere.

Dette er ikke det samme som at vi skal slippe tak i et selvkritisk blikk. Selv om Riksrevisjonen påpeker myndighetenes ansvar for situasjonen, så har også vi et ansvar for å bedre den. Hvordan kan vi tilby enda bedre faglige tjenester? Vi skal jobbe knallhardt for at myndighetene nå tar inn over seg situasjonen i tjenestene og faktisk gir bedre vilkår for å hjelpe de som har behov. Likevel oppfordrer vi til at denne diskusjonen også tas lokalt, fordi vi ser at de nasjonale problemene rapporten påpeker også forsterkes av lokale utfordringer enkelte steder. Dette er situasjonen vi tar med oss inn i det spennende stortingsvalget til høsten.

Høsten vil også kunne medføre en storstilt gjenåpning av samfunnet. Dette vil helt sikkert innebære en «ketchup-effekt», hvor alle ønsker å ta igjen alt det tapte samtidig. I foreningen forbereder vi oss på mye aktivitet og prøver å planlegge hvordan dette best kan gjennomføres uten at alt kolliderer.

Før den tid venter en velfortjent sommer. Jeg ønsker dere alle en riktig god ferie og håper vi kan møtes fullvaksinerte når høsten kommer!

 

Alt godt,

Håkon Kongsrud Skard 

president

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.