09. oktober 2014 (endret 20. februar 2020)
Kan takst L30 føres uten takst L120?
Spørsmål
Jeg har vært i kontakt med HELFO, som insisterer på at disse takstene må samles på samme regning. Dette byr på problemer når samleregningen skal sendes hver 14. dag. Denne praksisen gjør det umulig å bruke tid på rapportene. Noen ganger kan det være formålstjenlig å la et utkast til rapport ligge noen uker før det gjøres ferdig. Det blir ofte bedre rapporter da. Andre ganger er det formålstjenlig å begynne på en rapport i slutten av en regningsperiode og ferdigstille den i neste periode. HELFO sier imidlertid at takst L30 ikke kan føres uten takst L120. Kan Psykologforeningen gjøre noe for å finne en løsning på dette problemet?
Svar
Vi har hatt noen runder med NAV på dette tidligere. Staten har hatt behov for å ha kontroll på tidsbruk og kostnad for spesialisterklæringer. På bakgrunn av dette innførte HELFO i 2014 en ny regel i KUHR (database for kontroll og utbetaling av helserefusjoner) som avviser regninger hvor takst L30 står alene. De viser til at takst L30 er en tidstakst som alltid skal følge etter L120 dersom to timer er for kort tid. L120 og L30 skal altså føres på samme regning uavhengig av tidspunktet for når erklæringen er skrevet.
Vi har vært i dialog med NAV og HELFO om dette, men ble møtt med argumentet om kontrollbehov. Det er riktig som du sier, at det av ulike grunner kan være formålstjenlig å la et utkast til rapport ligge noen uker før rapporten ferdigstilles. NAV/HELFO sier derfor at det ikke skal sendes krav på betaling for spesialisterklæring før rapporten er ferdigskrevet. Dette innebærer at psykologer ikke alltid vil kunne sende regning når det faktiske arbeidet med spesialisterklæringen utføres, men må altså sende samlet regning når erklæringen er ferdig. Vi beklager ulempene dette medfører.
Avtalespesialister skal nå jobbe sammen med poliklinikkene om henvisninger og vurderinger i psykisk helsevern. Psykologforeningen har sikret en avtale med helseforetakene.
Selvstendig næringsdrivende? Nå blir sparing til pensjon mer skattegunstig!
Det er over syv ganger flere psykologer med driftsavtale per innbygger i Oslo enn i Vest- Agder som ligger helt på bånn. Allmenlege Knut Sand Bakken i Flekkefjord roper varsku.
Pasienter som står i kø for samtaler med psykolog, bør være skuffet. Helseminister Bent Høie bør være skuffet.
Avtalespesialistene får en inntektsvekst på 2,8 prosent, den samme som frontfaget og offentlig sektor. Takstsystemet er tilpasset gruppebehandling, og det er åpnet for e-terapi.
– Avtalespesialister må sikres samme inntektsvekst som resten av offentlig sektor, sier Rune Frøyland, visepresident i Psykologforeningen.
Emneord: privatpraksis
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.