29. februar 2016 (endret 09. juni 2023)
Målbeskrivelsen skal tydeliggjøre målet med det valgfrie programmet i rus- og avhengighetspsykologi og hvilke utdanningsaktiviteter som skal bidra til at psykologene utvikler forventet kompetanse.
Dokumentet skal beskrive:
Dokumentet gir grunnlaget for psykologenes vurdering av egen utvikling og egne prestasjoner, samt grunnlag for veiledernes tilbakemeldinger på psykologenes kompetanseutvikling underveis i utdanningen og faktisk læringsutbytte til slutt.
Spesialistutdanningen skal bidra til at spesialister utøver sitt yrke i overenstemmelse med fagetiske og samfunnsmessige krav. Gjennom kurs, praksis, veiledning og skriftlig arbeid er målet å gi psykologene en særskilt metodekompetanse, profesjonskompetanse og samarbeidskompetanse i sitt arbeide til det beste for brukerne.
Norsk psykologforening har vedtatt Prinsipperklæring om evidensbasert praksis. Det vil si prinsippet om at all psykologvirksomhet skal baseres på en integrering av beste tilgjengelige forskning med klinisk ekspertise sett i sammenheng med pasientens egenskaper, kulturelle bakgrunn og ønskemål.
Valgfritt program i rus- og avhengighetspsykologi skal gi psykologer som skal oppnå en annen spesialitet enn rus- og avhengighetspsykologi økte forutsetninger for å arbeide med utredning, behandling og rehabilitering av rus- og avhengighetsproblemer innenfor de ulike psykologtjenestene.
Kunnskapsgrunnlaget for rus- og avhengighetspsykologisk praksis er integrasjonen mellom psykologfaglig ekspertise og den beste tilgjengelige kunnskap om rusens funksjoner, ulike rusmidlers fysiologiske, psykologiske og sosiale virkning sett i sammenheng med brukernes egenskaper, bakgrunn og målsettinger.
Det valgfrie programmet skal fremme psykologens samarbeidsevne med brukere, pårørende, andre relevante fagpersoner og instanser.
Valgfritt program i rus- og avhengighetspsykologi er godkjent for psykologer som skal bli spesialister i voksenpsykologi, eldrepsykologi, samfunns- og allmennpsykologi, barne- og ungdomspsykologi, familiepsykologi, habiliteringspsykologi eller arbeidspsykologi. Fellesprogrammet må være gjennomført før oppstart av valgfritt program.
Psykologspesialister kan søke opptak på kursene som vedlikeholdsaktivitet. Da stilles ikke krav til praksis og veiledning.
I denne delen av målbeskrivelsen vil det forventede læringsutbyttet (kompetansene) beskrives. Kompetansene utvikles gjennom ulike læringsaktiviteter, som blir beskrevet under avsnittet om utdanningsaktiviteter.
Etter valgfritt program i rus- og avhengighetspsykologi forventes det at psykologene har fått økte kunnskaper og ferdigheter slik at de både kan identifisere og adressere utfordringene for personer med rus- og avhengighetsproblematikk.
Etter å ha gjennomført valgfritt program i rus- og avhengighetspsykologi skal psykologen ha kunnskap om:
Etter gjennomført valgfritt program i rus- og avhengighetspsykologi skal psykologen ha videreutviklet ferdigheter i å:
Det er knyttet ett årsverk praksis til valgfritt program i rus- og avhengighetspsykologi. Psykologen må få klinisk erfaring med rus- og avhengighetsproblematikk med individer, grupper eller systemer i løpet av dette året.
Det er krav om 60 timer veiledning tilknyttet valgfritt program i rus- og avhengighetspsykologi.
60 timer veiledning skal gis av spesialist i rus- og avhengighetspsykologi. Veileder som ikke er rus- og avhengighetsspesialist må forhåndsgodkjennes av fagutvalget for rus- og avhengighetspsykologi.
Kursrekken er på totalt 64 timer fordelt på fire samlinger, og strekker seg over ett år. Kursene skal gi økte forutsetninger for å beskrive, analysere og begrunne valg av tilnærminger i praksis. Kursene skal også gi psykologene forutsetning for å samarbeide tverrfaglig og tverretatlig. I det valgfrie programmet legges det vekt på forståelse av og tilnærminger rettet mot brukere med alvorlige og sammensatte vansker.
Samlingen har som mål å gi deltakerne en generell innføring i og forståelse av behandling av rus og avhengighetstilstander.
Etter denne samlingen skal psykologen ha kunnskap om:
Samlingen vil omhandle bruk av psykoedukasjon, både til personer med rus og avhengighetsproblemer og til pårørende. Videre vil arbeid med motivasjon og ambivalens være sentralt.
Etter denne samlingen skal psykologen ha kunnskap om:
Samlingen vil fokusere på ulike hjelperedskap tilknyttet screening av rus og avhengighetstilstander.
Etter denne samlingen skal psykologen ha kunnskap om:
Samlingen vil fokusere på betydningen av å se rus- og avhengighetsproblemer inn i en større sammenheng.
Etter denne samlingen skal psykologen ha kunnskap om:
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.