29. februar 2016 (endret 11. august 2022)
Målbeskrivelsen skal tydeliggjøre målet med det valgfrie programmet og hvilke utdanningsaktiviteter som skal bidra til at psykologene utvikler forventet kompetanse.
Det valgfrie programmet skal primært gi psykologer med erfaring fra andre tjenesteområder enn psykisk helsevern for barn og unge økt kompetanse i psykologfaglig arbeid med barn, ungdom og familier. Programmet skal kvalifisere deltakerne til å kunne arbeide med barn, ungdommer og familier på tvers av ulike kontekster hvor disse er klienter. Programmet gir økt kompetanse i å forstå og anvende utviklingspsykologiske og systemiske perspektiver på psykologfaglig arbeid.
Målgruppen for dette valgfrie programmet er psykologer med erfaring fra andre tjenesteområder enn psykisk helsevern for barn og unge. Programmet er relevant for psykologer i kommunale tjenester, samt barne- og familievern, og som ønsker økt kompetanse i anvendelse av sin psykologkompetanse i arbeid med barn, ungdom og familier. Programmet er også relevant for psykologer med erfaring fra somatiske tjenester (for eksempel sykehus) og med barn som pårørendearbeid.
Psykologspesialister kan søke opptak på kursene som vedlikeholdsaktivitet. Da stilles ikke krav til praksis og veiledning.
Gjennom praksis, veiledning og kurs forventes det at psykologene utvikler sine kunnskaper om barnets rolle i sitt omsorgssystem og ferdigheter i å kommunisere med barn, ungdom og familier med spesielt fokus på ivaretakelse av barns perspektiver.
Det forventes at deltakelse på det valgfrie programmet gir deltakerne:
Det forventes at deltakelse på det valgfrie programmet gir deltakerne:
Det valgfrie programmet består av praksis, veiledning og kurs. Det stilles særskilte krav til relevant praksis, og at psykologene legger fram videomateriale fra egne samtaler. Det anbefales at kurstilbyder setter opp forslag til litteraturliste.
Utvikling av ferdigheter skjer primært i praksis. Praksis, kurs og veiledning er arenaer for integrasjon av kunnskap og ferdigheter.
Psykologen skal være i samtidig praksis hvor terapeutisk arbeid med barn og unge og familier er blant psykologens hovedoppgaver.
Det kreves veiledning parallelt med praksisforløp. Veiledning på aktuelle behandlingsforløp skal ha et omfang på minimum 60 timer. Veileder må ha tilstrekkelig kompetanse eller erfaring fra arbeid med barn og unge og familier, tilsvarende spesialitet i barne- og ungdomspsykologi eller familiepsykologi.
Veiledningen reguleres av egne utfyllende bestemmelser for veiledning.
Målet med kursene (4 samlinger på til sammen 64 timer) er å øke deltakernes forutsetninger for å samtale med barn og unge og familier. Det skal i løpet av kursrekken formidles brukererfaring. Det skal være en sammenheng mellom kurssekvensene og det legges stor vekt på egenaktivitet og erfaringsbasert læring. Det vil gis anledning til å øve på å gjennomføre samtaler. Disse kursene skal tematisere ferdigheter som må utvikles også gjennom praksis og veiledning.
Kurs 1: Barnesamtale (2 dager)
Målet med samlingen er å gi økte ferdigheter i hvordan få kontakt med og ivareta barn gjennom samtale. Samlingen skal også gi kunnskap om hvordan utviklingspsykologisk kunnskap integreres i ulike samtaleteknikker.
Etter samlingen skal psykologen:
Kurs 2: Familiesamtale (2 dager)
Målet for samlingen er utvikling av psykologens ferdigheter i å gjennomføre familiesamtaler med spesiell oppmerksomhet på barnets perspektiv.
Etter samlingen skal psykologen:
Kurs 3: Psykologfaglig arbeid med barn, unge og familier i risiko (2 dager)
Målet for denne samlingen er å få økt kunnskap om barnet i sitt omsorgssystem, barn som pårørende og risikovurderinger knyttet til barnet og dets omsorgssituasjon.
Etter samlingen skal psykologen:
Kurs 4: Ungdomssamtale (2 dager)
Målet med denne samlingen er økt forståelse og ferdigheter i kommunikasjon med ungdom.
Etter samlingen skal psykologen:
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.