29. februar 2016 (endret 11. august 2022)
Det følgende er en beskrivelse av målene med det valgfrie programmet i klinisk helsepsykologi og hvilke utdanningsaktiviteter som skal bidra til å nå disse målene.
Dokumentet gir grunnlaget for psykologenes vurdering av egen utvikling og egne prestasjoner. Det gir grunnlag for veiledernes tilbakemeldinger på psykologenes kompetanseutvikling underveis i utdanningen og bedømming av faktisk læringsutbytte til slutt.
Norsk psykologforening har vedtatt Prinsipperklæring om evidensbasert praksis. Det vil si prinsippet om at all psykologvirksomhet skal baseres på en integrering av beste tilgjengelige forskning med klinisk ekspertise sett i sammenheng med pasientens egenskaper, kulturelle bakgrunn og ønskemål.
Klinisk helsepsykologi er et nytt område for Norsk psykologforening og dokumentet inneholder derfor en omfattende presentasjon av klinisk helsepsykologi som fagområde.
Klinisk helsepsykologi er et fagfelt hvor psykologisk kunnskap og kliniske ferdigheter anvendes i tverrfaglige behandlingstilbud, rehabilitering, palliasjon og helsefremming for pasienter med somatisk sykdom, symptomer eller funksjonshemning, eller med symptomer som beskrives eller fremstår som somatiske.
Mens helsepsykologi er et bredt fagfelt som dekker folkehelse, livsstil og forebygging, retter klinisk helsepsykologi seg spesielt mot hvordan bruk av psykologisk kunnskap kan gi et bedre helsetilbud for pasienten. Pasientens pårørende er også en viktig målgruppe, både som medhjelper i hjelpetilbudet og ut fra deres egne behov for å bli ivaretatt.
Vårt spesialiserte helsevesen kan framstå som fragmentert, der det blir vanskelig å sikre en sammenhengende forståelse og behandling, særlig av pasienter med sammensatte lidelser. Spesialisthelsetjenesten er bygget opp rundt avgrensede spesialiteter, definert etter organ eller funksjon. Psykologer med kompetanse i klinisk helsepsykologi skal bidra til helhetlig behandling, både i spesialisthelsetjenesten og i primærhelsetjenesten.
Å leve med en somatisk sykdom innebærer mange problemer og påkjenninger. Det er en overhyppighet av psykiske vansker hos personer med langvarige somatiske plager. Pasientens evne til å mestre det å leve med en sykdom, hvilken støtte man får fra pårørende og hvilken erfaring man har fra tidligere har betydning for både sykdom og psykiske reaksjoner på sykdommen. I en helhetlig behandlingstilnærming sees disse faktorene i sammenheng. En slik forståelse gir utgangspunkt for kliniske helsepsykologiske tiltak rettet både mot individet og systemer rundt pasienten.
Psykologer med bakgrunn i klinisk helsepsykologi bidrar til å styrke og støtte andre helseprofesjoner i å utføre et godt arbeid, via samarbeid, veiledning, undervisning og konsultasjon. Gjennom sitt kliniske arbeid, tilgang på forskning og samarbeid med andre får psykologen viktig kunnskap om hvordan systemfaktorer påvirker pasientens helse og sykdom, enten det er i helsetjenestene eller i pasientens nærmiljø.
Kunnskapen benyttes til å styrke pasientens helse og fremme mestring og tilpasning.
Klinisk helsepsykologi bygger på helsepsykologisk forskning og en biopsykososial tilnærming.
Psykologer med bakgrunn i klinisk helsepsykologi arbeider med pasienter med somatisk sykdom,
symptomer eller funksjonshemning, eller med symptomer som beskrives eller fremstår som somatiske.
Man møter disse pasientene i somatiske sykehus, rehabiliteringsinstitusjoner, psykisk helsevern, brukerorganisasjoner, helsestasjon, privat praksis, kommunale lavterskeltiltak, NAV, eller andre steder i primærhelsetjenesten.
Psykolog med klinisk helsepsykologisk kompetanse innehar roller som behandler, samarbeidspartner og endringsagent på systemnivå.
Som behandler arbeider psykologen direkte med pasient og pårørende. Som samarbeidspartner samhandler psykologen med annet helsepersonell gjennom konsultasjon, veiledning og undervisning. Som endringsagent på systemnivå (i sykehus, kommunehelsetjeneste, arbeid og skole) dokumenterer og systematiserer psykologen forhold som bidrar til pasientens helse, mestring og funksjon. I tråd med disse tre rollene får psykologen ulike oppgaver, der behandling av pasienten med somatiske problemer og ivaretakelse av familiens behov står sentralt. Psykologen bidrar til å styrke og støtte andre helseprofesjoner i å utføre et godt arbeid, via samarbeid, veiledning, undervisning og konsultasjon.
Gjennom sitt kliniske arbeid, tilgang på forskning og samarbeid med andre får psykologen viktig kunnskap om hvordan systemfaktorer påvirker pasientens helse og sykdom, enten det er i helsetjenestene eller i pasientens nærmiljø. Denne kunnskapen brukes til å styrke pasientens helse og fremme mestring og tilpasning.
Psykologer med bakgrunn i klinisk helsepsykologi deler prinsippene for fagetisk tenkning og praksis med psykologer generelt, med følgende holdninger som spesielt viktige:
Målgruppen for dette valgfrie programmet er psykologer som arbeider med pasienter med somatisk sykdom, symptomer eller funksjonshemning, eller med symptomer som beskrives eller fremstår som somatiske. Programmet er også aktuelt for psykologer i psykisk helsevern, NAV og kommunale lavterskeltilbud som ønsker styrket kompetanse i psykologiske helsetjenester for pasienter med somatisk sykdom eller skade, og med sammensatte lidelser.
Psykologspesialister kan søke opptak på kursene som vedlikeholdsaktivitet. Da stilles ikke krav til praksis og veiledning.
Psykologer med bakgrunn i klinisk helsepsykologi skal kunne innhente og benytte relevant kompetanse og kunnskap. Dette betyr at psykologen skal kunne integrere generell klinisk kompetanse som psykolog, grunnleggende kompetanse i klinisk helsepsykologi og kompetanse i problemspesifikke tiltak, samt tilpasse tiltakene til den enkelte pasienten eller familiens karakteristika, behov, preferanser og kulturelle bakgrunn. Dette innebærer også å kunne tenke komplementært om egen og andre profesjoners kompetanse. Psykologen må kunne integrere psykologisk teori og praksis som en del av et tverrfaglig samarbeid, der koordinerte tilnærminger fra flere profesjoner sikrer at pasienten behandles helhetlig. Dette avhenger av en fleksibel tilrettelegging samtidig som man sikrer at de relevante komponentene i evidensbaserte psykologiske tiltak blir inkludert på en konsistent og meningsfull måte.
Det valgfrie programmet vil i tillegg berøre grunnleggende kompetanse i klinisk helsepsykologi, og kompetanse i problemspesifikke tiltak. Gjennom programmet skal deltakerne utvikle kunnskap om og ferdigheter i klinisk helsepsykologi, og få styrket sin evne til å integrere teori og praksis. Deltageren vil få kunnskaper og ferdigheter på flere områder. Sentralt står kunnskap om den biopsykososiale forståelsesmodellen. Den biopsykososiale modellen handler både om ulike faglige perspektiver og om behovet for koordinerte tilnærminger fra flere profesjoner der psykologen bidrar til at pasienten og pasientens pårørende behandles helhetlig. Psykologen må derfor ha særlig samhandlingskompetanse og ferdigheter i samhandling med annet helsepersonell, for å øke deres forutsetninger for å intervenere ut fra psykologiske prinsipper. De samme tilnærmingene benyttes for å veilede og styrke helsepersonellets ferdigheter i kommunikasjon med pasient og pårørende. Kunnskap om konsultasjon og veiledning, ulike profesjoner og hvilke organisasjonsmessige rammer de inngår i vil også bli formidlet.
Videre vil deltakerne få god innsikt i hvordan sykdom, medisinsk behandling og ulike psykologiske og sosiale faktorer påvirker helseatferd og sykdom. De vil få kunnskap om evidensbaserte behandlings- og rehabiliteringstiltak og veiledet selvhjelp for spesifikke sykdomsplager, så vel som faktorer som styrker menneskers helse, forebygging av sykdom og etablering av gode helsevaner.
Sist, men ikke minst, vil psykologen få gode kunnskaper om brukerinvolvering. Helsepsykologen skal kunne metoder for å lære av pasientens erfaringer, og for å bidra til å mobilisere pasientenes ressurser og kunnskaper, og styrke pasientens evne til å fremme sin egen helse og livskvalitet.
Tiltakene innenfor klinisk helsepsykologi strekker seg ofte over relativt kort tid. Eksempler på tiltak er samtaler om belastende hendelser, utforsking og bearbeiding av følelser, realitetstesting av negative tankemønstre, atferdsaktivering, teknikker for stressmestring og avspenning, informasjon om mestring av sykdom, problemløsning og mobilisering av sosial støtte.
Psykologen skal ha kunnskap om spesifikke og evidensbaserte kliniske helsepsykologiske tilnærminger tilrettelagt for en rekke pasientgrupper med ulike former for somatiske og psykiske lidelser. Eksempler er langvarige smerter, insomni, vedvarende utmattelse, mage-tarmproblemer, ettervirkninger etter traumatiske operasjoner, injeksjonsfobi, panikkangst og depresjon ved multippel sklerose, KOLS og hjertesykdom. Psykologen skal beherske behandlingsmetoder innenfor det området vedkommende praktiserer. Det samme gjelder kunnskaper om og ferdigheter i evidensbaserte tiltak rettet mot par og familier, og ved krise og sorgstøtte.
Psykologen arbeider i en tverrfaglig sammenheng, og skal ha kunnskap om viktige områder som ivaretas av andre helseprofesjoner, men trenger ikke å ha grundig kjennskap til alle disse områdene.
Etter gjennomført valgfritt program i klinisk helsepsykologi skal psykologen ha grundig kunnskap om:
Etter gjennomført valgfritt program i klinisk helsepsykologi skal psykologen ha noe kunnskap om:
Etter gjennomført valgfritt program i klinisk helsepsykologi skal psykologen:
Psykologen skal dokumentere ett års praksis med klinisk helsepsykologisk innhold. Det innebærer en klinisk praksis hvor psykologisk kunnskap og kliniske ferdigheter som psykolog anvendes gjennom behandling, rehabilitering, palliasjon og/eller annen helsefremming for pasienter med somatisk sykdom, symptomer eller funksjonshemning, eller med symptomer som beskrives eller fremstår som somatiske. Det bør være elementer av både utredning, behandling, veiledning og konsultasjon.
Praksisplassen kan være i primærhelsetjenesten, somatisk sykehusavdeling og kompetansesentre, men også i psykisk helsevern gitt tilstedeværelse av tilstrekkelige kliniske helsepsykologiske arbeidsoppgaver. Det bør fortrinnsvis være en praksis med tverrfaglig samarbeid, og det forutsettes at psykologen kan dokumentere samarbeid med lege om felles pasienter.
Praksisen skal være evidensbasert, med en integrering av den beste tilgjengelige forskningen med klinisk ekspertise sett i sammenheng med pasientens egenskaper, kulturelle bakgrunn og preferanser.
Psykologen skal gjennomføre minst 60 timers veiledning på klinisk helsepsykologisk praksis, i gruppe eller som individuell veiledning. Veileder skal være psykologspesialist, og kunne dokumentere inngående kunnskap og brede ferdigheter i klinisk helsepsykologi. Veiledningen reguleres av egne utfyllende bestemmelser for veiledning.
I tillegg til det obligatoriske kravet om 60 timer anbefales systematisk kollegaveiledning. Dette innebærer at kandidaten har en kursdeltager, fortrinnsvis fra en annen arbeidsplass, å lære sammen med. Veiledningen kan foregå via telefon eller skype, og varighet er 50 minutter per gang. Det anbefales å loggføre møtene i form av stikkord på tema for kollegaveiledningen, utbytte av samtalen og tidspunkt for gjennomføring.
Kurssekvensen er på fire samlinger fordelt på to dager, totalt 64 timer. På hver samling skal det være en jevn fordeling mellom et overordnet undervisningstema, klinikk og metode og ferdighetstrening. På samlingene gjennomgås sentrale kliniske helsepsykologiske temaer knyttet til forståelsesmodeller, rolleutforming og målgrupper. Ulike aldersgrupper (barn, ungdom, voksne og eldre) inkluderes. I tillegg skal deltagerne få kunnskap om ulike pasientgrupper, men det er ikke realistisk å få dekket alle relevante pasientpopulasjoner i løpet av kurssamlingene. Undervisningen vil dekke ulike stadier i et sykdomsforløp: akutt – kronisk – palliativt.
Trening i og tilbakemelding på kliniske helsepsykologiske ferdigheter er nødvendig for implementering i den kliniske hverdagen. Om lag en tredjedel av hver samling skal være avsatt til ferdighetstrening i tilknytning til samlingens undervisningstema. Trening og veiledning kan baseres på demonstrasjoner, øvelser og rollespill, samt på tilbakemelding på video- eller lydbåndopptak som kursdeltagerne har av eget klinisk arbeid. Ferdighetstrening erstatter ikke praksis og ivaretar ikke praksiskrav, men er en integrert del av kursene på dette programmet.
I den første samlingen er hovedtemaet modeller i helsepsykologi, og en biopsykososial forståelse. Psykologiske forhold er viktige ved somatiske problemstillinger, som når depresjon forverrer prognosen ved somatisk sykdom, eller tidlige traumer øker sjansen for forekomst av visse somatiske plager. Samtidig vil somatisk sykdom, skade og funksjonssvikt påvirke psykologiske forhold, for eksempel ved sin innvirkning på samspillet i familien og på jobbfunksjonen.
Forventet læringsutbytte:
Å ha fokus på hele familien som målgruppe er viktig for å øke effekten av ulike tiltak, for å forebygge problemer i familien i kjølvannet av somatisk sykdom, og for å gi de pårørende verktøy som kan brukes for å ivareta egne og familiens behov. I en større sammenheng handler det om å ha et nettverksperspektiv på pasientens behandling.
Mange har vært utsatt for traumer, herunder seksuelle overgrep, incest, omsorgssvikt, rusproblemer i oppvekstfamilie, alvorlig mobbing eller lignende. Det er viktig å vite noe om forekomst og sammenhenger mellom traumer og psykiske plager/sykdommer. Disse problemstillingene krever en tverrfaglig tilnærming, der samarbeid mellom lege, psykolog og pasient står sentralt.
Forventet læringsutbytte:
Problemer med søvn og utmattelse er utbredt i befolkningen generelt og hos pasienter med somatisk sykdom spesielt. Langvarige somatiske plager medfører ofte utmattelse og søvnproblemer, og disse tilstandene kan også påvirke forløpet av somatiske plager. Derfor er det viktig å ha kunnskap om vurdering og behandling av utmattelse og søvnproblemer. Selv om det finnes anerkjente behandlingsmetoder er det få pasienter som mottar slike tiltak. For begge tilstander presenteres kognitiv atferdsterapi og bruk av veiledet selvhjelp som endringsmetode.
Forventet læringsutbytte:
En stor andel av pasientene har flere samtidige lidelser, ofte med usikre somatiske diagnoser, inkludert tilstander hvor fysiologiske årsaker ikke i tilstrekkelig grad forklarer symptomene, samt utfordringer knyttet til psykologiske og sosiale forhold.
Smerte er det vanligste symptomet for pasienter med helseplager. Det er viktig å ha kunnskap om kliniske helsepsykologiske tilnærminger til langvarig smerte, kunne vurdere en pasient med smerter og kjenne til de viktigste tiltakene rettet mot smertetilstander.
Forventet læringsutbytte:
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.