21. februar 2019 (endret 11. august 2022)
Målbeskrivelsen tydeliggjør målet med det valgfrie programmet i forståelse, utredning og tiltak ved kognitive vansker hos barn og unge og hvilke utdanningsaktiviteter som skal bidra til å nå disse målene.
Dokumentet skal beskrive:
Dokumentet gir grunnlaget for psykologenes vurdering av egen utvikling og egne prestasjoner samt grunnlag for veiledernes tilbakemeldinger på psykologenes kompetanseutvikling underveis i utdanningen, og bedømming av faktisk læringsutbytte til slutt.
Spesialistutdanningen skal bidra til at spesialister utøver sitt yrke i overensstemmelse med de fagetiske og samfunnsmessige krav. Gjennom kurs, praksis og veiledning er målet å gi psykologene en særskilt metodekompetanse, profesjonskompetanse og samarbeidskompetanse i sitt arbeide til det beste for brukerne.
Norsk psykologforening har vedtatt Prinsipperklæring om evidensbasert praksis. Det vil si prinsippet om at all psykologvirksomhet skal baseres på en integrering av beste tilgjengelige forskning med klinisk ekspertise sett i sammenheng med brukerens egenskaper, kulturelle bakgrunn og ønskemål. Målbeskrivelsen skal tydeliggjøre forventet læringsutbytte og hvilke krav som stilles til deltagerne.
Brukere i både 1. og 2. linjetjenester kan ha sammensatte og komplekse tilstander hvor kognitive utviklingsavvik er del av tilstandsbildet. Dette er blant annet ivaretatt i retningslinjer for utredning og behandling i psykisk helsevern som påpeker viktigheten av å vurdere kognitive funksjoner. For å sikre barn og unge med kognitive vansker tidlig oppdagelse og gode rammer for videre utvikling, må også psykologer i 1.linjetjenesten ha utstrakt gjenkjenningskompetanse på kognitive vansker og vite når det er behov for videre utredning i 2. linjen. Videre må psykologen ha kunnskap om tilrettelegging, behandlingstiltak samt eventuelle behov for videre utredning hos spesialist i nevropsykologi. Psykologen må også ha kunnskap om samspillet mellom kognitiv profil og andre belastninger og ressurser i brukerens liv.
Målgruppen for dette programmet er psykologer som arbeider med barn og unge og som har gjennomført fellesprogrammet og obligatorisk program i barne- og ungdomspsykologi, familiepsykologi, habiliteringspsykologi, rus- og avhengighetspsykologi eller samfunns- og allmennpsykologi.
Det forutsettes at man jobber med barn eller ungdom som har sammensatte tilstander hvor kognitive avvik forekommer, og hvor kognitive funksjonsvurderinger er aktuelt.
Psykologspesialister kan søke opptak på kursene som vedlikeholdsaktivitet. Da stilles ikke krav til praksis og veiledning.
Gjennom praksis, kurs og veiledning er det forventet at det valgfrie programmet skal gi psykologen kunnskaper og ferdigheter til å identifisere kognitive utviklingsavvik hos barn og unge, og anbefale tiltak for å sikre god utvikling.
Det er forventet at psykologen har tilegnet seg kompetanse om oppdagelse, avgrensede utredninger, aktuelle tilretteleggings- og behandlingstiltak, samt kunne identifisere evt. behov for videre utredning hos spesialist i nevropsykologi.
Videre er det forventet at programmet skal gi psykologen en forståelse av transaksjons- og kontekstuelle perspektiver på kognitive vansker hos barn og unge, og hvordan kognitive vansker kan inngå i helhetlige vurderinger av utviklingsutfordringer hos barn og unge.
Gjennom praksis, veiledning og kurs utvikler psykologen:
Gjennom praksis, veiledning og kurs utvikler psykologen ferdigheter i å:
Minimum ett års arbeid som psykolog hvor problemstillinger knyttet til kognitive vansker hos barn og unge inngår som en del av arbeidsoppgavene. Det forutsettes at det er tilgang på relevante tester/verktøy.
60 timer veiledning skal gis av spesialist i nevropsykologi, eller av veileder med tilsvarende kompetanse som er særskilt godkjent av fagutvalget.
Veiledningen reguleres av egne utfyllende bestemmelser for veiledning.
Målet med samlingene (fire samlinger på til sammen 64 timer over ett år) er å øke deltakernes forutsetninger for å kombinere forskningsbasert kunnskap, klinisk ekspertise og brukerens ønskemål i tråd med prinsipperklæringen om evidensbasert praksis. Kursene skal gi økte forutsetninger for å beskrive, analysere og begrunne valg av tilnærminger i klinisk praksis. Kursene skal også gi psykologene forutsetning for å samarbeide tverrfaglig og tverretatlig.
Etter samlingen har psykologen fått økt kunnskap om:
Etter samlingen skal psykologen:
Etter samlingen skal psykologen:
Etter samlingen skal psykologen kunne:
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.