22. februar 2016 (endret 11. august 2022)
Målbeskrivelsen skal tydeliggjøre målet med det valgfrie programmet i spesialiteten arbeidspsykologi og hvilke utdanningsaktiviteter som skal bidra til at psykologene utvikler forventet kompetanse.
Dokumentet skal beskrive:
Dokumentet gir grunnlaget for psykologenes vurdering av egen utvikling og egne prestasjoner samt grunnlag for veiledernes tilbakemeldinger på psykologenes kompetanseutvikling underveis i utdanningen, og bedømming av faktisk læringsutbytte til slutt.
Spesialistutdanningen skal bidra til at spesialister utøver sitt yrke i overenstemmelse med de fagetiske og samfunnsmessige krav. Gjennom kurs, praksis, veiledning og skriftlig arbeid er målet å gi psykologene en særskilt metodekompetanse, profesjonskompetanse og samarbeidskompetanse i sitt arbeide til det beste for brukerne.
Norsk psykologforening har vedtatt Prinsipperklæring om evidensbasert praksis. Det vil si prinsippet om at all psykologvirksomhet skal baseres på en integrering av beste tilgjengelige forskning med klinisk ekspertise sett i sammenheng med pasientens egenskaper, kulturelle bakgrunn og ønskemål.
Arbeidspsykologi handler om hvilke faktorer som påvirker befolkningens tilknytning til og fungering i arbeidslivet. Forholdet mellom individets forutsetninger og arbeidslivets krav, og kunnskap om hemmende og fremmende faktorer for tilpasning og deltakelse utgjør kunnskapsgrunnlaget for arbeidspsykologisk praksis.
Arbeidspsykologien har tradisjonelt et normalpsykologisk fokus med vekt på individets ressurser, motivasjon og utviklingsmuligheter i arbeidslivet.
Hensikten med det valgfrie programmet er å gi psykologen kompetanse til å:
Psykologer som har gjennomført valgfritt program i arbeidspsykologi kan ha ansvar for følgende arbeidsoppgaver:
Arbeid med behandling og tiltak for å bedre arbeidsfungering og øke arbeidstilknytning
Vurdere når det er helsefremmende å gå på jobb og når det ikke er helsefremmende å gå på jobb
Bidra til samarbeid mellom klient, arbeidsliv, helsetjenesten, NAV og det øvrige tjenesteapparatet.
Målgruppe er psykologer som ønsker å jobbe med å:
Psykologspesialister kan søke opptak på kursene som vedlikeholdsaktivitet. Da stilles ikke krav til praksis og veiledning.
I denne delen av målbeskrivelsen vil det forventede læringsutbyttet (kompetansene) beskrives. Kompetansene danner grunnlaget for tilbakemeldinger fra veileder underveis og vurdering av faktisk læringsutbytte til slutt.
Psykologen skal kunne beskrive, analysere og begrunne valg av metoder i yrkesutøvelsen og kunne samarbeide med andre tjenesteytere. De spesifikke kompetansene, kunnskaper og ferdigheter, utvikles gjennom deltakelse på kurs, i praksis, veiledning og ved fordypning i anbefalt litteratur.
Kompetansene kan deles inn i kategorier; systemrettede og pasientrettede/klientrettede. Det hører spesifikke kunnskaper, ferdigheter og holdninger til de to hovedkategoriene.
For å yte arbeidspsykologiske oppgaver skal psykologen ha kunnskap om:
Psykologen skal forstå hvordan sosiale kategorier som kjønn, rase, etnisitet, nasjonalitet, religion, sosial klasse og seksualitet kan samvirke og påvirke arbeidstilknytning og helse.
Gjennom praksis og veiledning utvikler psykologen ferdigheter i å:
Det er krav til overveiende samtidighet i praksis, veiledning og kurs.
Det valgfrie programmet består av 1. årsverk praksis, 60 timer veiledning og 64 timer kurs. Kunnskapstilegnelse skjer primært gjennom deltakelse på kurs og litteratur. Utvikling av ferdigheter skjer primært i praksis, men praksis, kurs og veiledning er arenaer for integrasjon av kunnskap og ferdigheter. Variert praksis er en forutsetning for å utvikle spesialistkompetanse.
Det kreves at psykologene som deltar på valgfritt program arbeider ett årsverk hvor de får jevnlig (minst én gang pr mnd) erfaring med:
Det kreves 60 timer veiledning til det valgfrie programmet. Veiledning skal gis av spesialist i arbeidspsykologi eller av veileder som er særskilt godkjent av fagutvalget.
Veiledningen reguleres av egne utfyllende bestemmelser for veiledning
Målet med programmet (4 samlinger på til sammen 64 timer over ett år) er å øke deltakernes forutsetninger for å kombinere forskningsbasert kunnskap, klinisk ekspertise, pasientens ønskemål i tråd med prinsipperklæringen om evidensbasert praksis og i lys av den konkrete yrkesutøvelsen. Kursene skal gi økte forutsetninger for å beskrive, analysere og begrunne valg av tilnærminger i praksis. Kursene skal også gi psykologene forutsetning for å samarbeide tverrfaglig og tverretatlig.
Etter kurset vil psykologene kjenne til arbeidspsykologiske tjenester som ytes til individer med psykiske og sammensatte helseplager. Psykologene vil få økt innsikt i hvordan psykologer yter arbeidspsykologiske tjenester overfor virksomheter. Psykologene vil få økt kjennskap til hvilke lover som gjelder for tjenestene.
Etter kurset skal deltakerne ha kunnskap om:
Etter kurset vil deltakerne kunne forklare hvordan arbeidsevne påvirkes av sammensatte og psykiske helseplager som angst og depresjon. Deltakerne vil også få økt forståelse for hvordan psykologiske behandlingsmetoder som er tilpasset rammene for arbeidspsykologisk praksis kan anvendes for å behandle personer angst og depresjon.
Kurset vil dekke følgende tema:
Deltakerne vil etter kurset kunne anvende kunnskap om arbeidsgivers ansvar og oppgaver som utgangspunkt for å forebygge sykefravær og fremme arbeidshelse. Etter kurset vil deltakerne ha økt kunnskap om arbeidsgivers styringsrett og økt forståelse for betydningen av ledelse for å fremme godt arbeidsmiljø.
Kurset vil dekke følgende tema:
Etter kurset vil deltakerne kunne forklare hvordan arbeidsevne påvirkes av sammensatte og alvorlige psykiske helseplager. Deltakerne vil få økt forståelse for hvordan arbeidspsykologiske metoder kan anvendes for å behandle personer med alvorlige og sammensatte psykiske helsetilstander.
Kurset vil dekke et utvalg av følgende tema:
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.