Psykisk helsehjelp i en vanskelig tid

Rune Frøyland

– I samarbeid med helsemyndighetene gjør vi det vi kan for å ivareta pasientenes behov, sier visepresident Rune Frøyland.

– Koronaviruset har ført til at vi er i en situasjon hvor fysisk kontakt mellom mennesker bør holdes på et minimumsnivå. Dette skaper utfordringer for dem som sliter med psykiske vansker. Det meste av terapi skjer til vanlig ansikt til ansikt, sier Rune Frøyland, visepresident med ansvar for lønns- og arbeidsmarkedspolitikk.

– Samtidig ser vi at medlemmene våre og virksomhetene som yter helsehjelp omstiller seg raskt innenfor det som er mulig. Vi er glade for at vi har god kontakt med myndighetene, blant annet om å legge til rette for nye behandlingskanaler, og at man i denne krisetiden er fleksible for å finne løsninger for å ivareta pasientbehovet. Vi er godt fornøyd med dialogen, og setter pris på at myndighetene har tatt imot våre innspill på en god måte, sier Frøyland.

Helseminister Bent Høie sa under pressekonferansen 17. mars at han «oppfordrer på det sterkeste at fastleger, psykologer og andre behandlere tar i bruk videokonsultasjon.»

Samarbeider med myndighetene for å sikre hjelp

Psykologforeningen hadde tett kontakt med Helsedirektoratet etter vedtaket deres søndag 15. mars, som først ble fremstilt som at psykologer måtte stenge sin virksomhet. Helsedirektoratet responderte raskt, og vi fikk de nødvendige avklaringer allerede i løpet av dagen etter at vedtaket ble fattet. Dette gjorde at president Håkon Skard allerede på Dagsrevyen tirsdag 17. mars, kunne avklare at psykologer likevel ikke måtte stenge.

Frøyland forteller at Psykologforeningen har løpende kontakt med myndighetene om hvordan befolkningen kan få nødvendig hjelp.

– Vi har også dialog om endringer i takstsystemet, for å tilrettelegge for at de privatpraktiserende avtalespesialistene kan fortsette å yte et tilbud. Dette er en krevende tid for alle, særlig noen grupper er utsatt, og nås ikke ved nettbaserte løsninger. Det gjelder både innenfor psykisk helse, pasienter i rusbehandling og ikke minst barn. Det er viktig at disse får et best mulig helsetilbud på tross av utfordringene vi står overfor, sier han.

– Vi har god kontakt med våre tillitsvalgte, og ser at de gjør en fantastisk jobb for å tilrettelegge for helsetilbudet til pasientene. Vi er veldig glade for at alle våre medlemmer bidrar så godt som det nå lar seg gjøre.

– Sekretariatets lokaler i Oslo er fysisk stengt, men de ansatte sitter på hjemmekontorer og svarer fortløpende på en stor mengde spørsmål fra medlemmer og tillitsvalgte. Vi ser at dagens moderne teknologiske løsninger gjør at de klarer å opprettholde driften nesten som normalt selv om de for øyeblikket ikke kan møtes fysisk, avslutter Frøyland.

Her kan du finne informasjon om koronaviruset for Psykologforeningens medlemmer.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.