Enighet om opptrappingsplan for psykisk helse i kommunene

Lars Egeland (SV) og Karen Anne Kjendlie(H).

Lars Egeland (SV) og Karen Anne Kjendlie (H).

Stortings-
kandidatene til fylkespartiene i Vestfold vil ha en ny opptrappingsplan for psykisk helse, denne gangen målrettet mot kommunene. Det kom fram da Psykologforeningens lokallag i fylket arrangerte valgmøte i Tønsberg 22. august.

Stor enighet om psykisk helse i Vestfold

80 tilhørere fikk med seg den bortimot unisone beskjeden om at flere psykologer i førstelinjen er en nødvendig forutsetning for å gjøre noe med landets folkehelse-
problem nummer én - psykiske lidelser.

Flere av debattantene tok til orde for sikker finansiering. Blant de tydeligste var Kristelig Folkepartis Anders Tyvand:

Sikker finansiering

– Statlig finansiering er den eneste måten å sikre en kommunal psykologtjeneste på, og vi må endre prinsippet om profesjonsnøytralitet i kommunehelseloven. Kommunene må få plikt på seg til å tilby psykologtjenester, sa han.

Flere av representantene la vekt på at det er på tide å møte psykiske lidelser med samme alvor som somatiske lidelser.

– Vi må slutte å behandle psykisk helse som annenrangs helse, sa Høyres Karen Anne Kjendlie.

SVs Lars Egeland var den eneste som problematiserte fagfolkenes rolle i arbeidet for å gjøre noe med psykisk helse.

Skapes andre steder

– God helse skapes først og fremst andre steder enn i helsevesenet. Det hjelper for eksempel ikke med en kommunal psykologtjeneste hvis kommunen ikke har en ansvarlig ruspolitikk, understreket han.

Arbeiderpartiets Sonja Mandt, som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, lovet fortsatt vekst i psykologbestanden i norske kommuner hvis Arbeiderpartiet får fortsette i posisjon. Hun viste til prosjektmidlene til psykologrekruttering som har vært bevilget under den rødgrønne regjeringen.

– Det har gitt en vekst på i underkant av 200 kommunale psykologer. Denne veksten må fortsette, sa hun.

Susanne Nordby Johansen og Anne Kristin Imenes

B-preparater

Per Bensten i brukerorganisasjonen Mental Helse la vekt på at det er en sammenheng mellom presset på spesialisthelse-
tjenesten og mangelen på gode, kommunale lavtersketilbud.

– Blir du psykisk syk, er gjerne fastlegen alternativet. Der er en henvisning eller piller – B-preparater – det mest sannsynlige tilbudet. Ofte vil et behandlingstilbud basert på samtale gjøre større nytte, og da trenger vi psykologkompetanse i kommunen, sa han.

Store forventninger

Anders Skuterud

Den massive enigheten på tvers av partigrensene gjorde at møteleder og fagsjef i Norsk Psykologforening, Anders Skuterud, uttrykte store forventninger til regjeringserklæringen som skal presenteres etter valget.

- Uansett hvilke konstellasjoner vi får etter valget, har vi nå store forventninger om at psykisk helse får en betydelig plass. Noe annet vil være å svikte det dere sier her i dag, sa han.

Han minnet om skjevfordelingen av helseprofesjoner i førstelinjen. Det er i gjennomsnitt 11 leger og 10 fysioterapeuter i hver kommune, mens bare hver tredje kommune har psykolog.

Fylkeslaget i Vestfold med leder Susanne Nordby Johansen og kommunepsykolog Anne Kristin Imens i spissen hadde på forhånd gått aktivt ut i lokale medier for å reklamere for arrangementet.