24. november 2010
Tor Levin Hofgaard. Foto: Arne Olav L. Hageberg
- Vi ha fått økende politisk gjennomslag for ideen om lett tilgjengelig psykisk helsehjelp i førstelinjen, men vi trenger mer enn ord og prosjektbaserte løsninger. Vi vil ha penger på bordet og en tydelig lovfesting av psykisk helsehjelp. Det sa president Tor Levin Hofgaard da han åpnet Psykologforeningens landsmøte i Sandefjord 24.-26. november for 96 delegater.
Ved forrige korsvei, under landsmøtet i 2007, ble ”psykolog i kommunen” utpekt som foreningens hovedsatsingsområde. Målet var å få samfunnet, politikere, myndigheter, brukere og andre til å snakke om psykologer som en selvsagt del av kommunehelsetjenesten. Foreningen ville innføre begrepet ”psykologisk lavterskel” som noe mer enn anbulante team (ACT), og tidligintervensjonsteam ved psykose.
Landsmøtesalen under åpningstalen. Foto: Arne Olav L. Hageberg
- Vi ville stake ut veien mot en ny forståelse av hvordan man utnytter psykologisk kompetanse i lokalsamfunnet, og vi er kommet et godt stykke på vei, fremholdt Hofgaard og redegjorde for statusen etter tre år:
Men Hofgaard etterlyste også myndighetenes vilje til å vise enda større muskler i kommunalt psykisk helsearbeid:
- Vi er lei av ord, klapp på skulderen og prosjektbaserte løsninger. Det må penger på bordet og tydelig lovfesting på plass, sa han.
Han benyttet anledningen til del ut verbale blomster til Psykologforeningens lokale tillitsvalgte som jobber iherdig for at medlemmene skal få best mulige arbeidsvilkår.
- Beretningen til dette landsmøtet dokumenter hvilken overveldende innsats våre frivillige tillitsvalgte legger ned for at hver og en av oss skal få velfortjent kompensasjon for den jobben vi gjør som psykologer, sa han.
Sentrale temaer under landsmøtet blir også utvikling av spesialistutdanningen og fremtidens medlemsgrunnlag.
Ni av ti kommuner mener psykologene hjelper dem å nå viktige helsepolitiske mål.
Regjeringen vi ha flere psykologer i kommunene. Nå kan du søke tilskudd til rekruttering.
God tilgang til psykisk helsehjelp, skepsis til institusjonalisering. Slik lød gjennomgangsmelodien da Norge utvekslet erfaringer med baltiske land om frivillige organisasjoners bidrag til å utvikle psykiske helsetjenester.
Folkehelseinstituttet avliver myten om at folk har lav terskel for å definere «vanlige problemer» som psykiske lidelser de søker hjelp for.
– Vi har fått mye makt med årene. Vi skal forvalte ansvaret vårt med ydmykhet. Vi skal samarbeide med mange andre yrkesgrupper.
Ingen trenger fortelle ordføreren i Lørenskog at det lønner seg med psykolog i kommunen. Hun har erfart det i eget lokalsamfunn. − Folkehelsearbeid er en suksessfaktor, mener hun.
Emneord: førstelinjen
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.