11. februar 2021
Fagsjef Kim E. Karlsen (Foto: Scanpix)
Norsk psykologforening møtte denne uken sentrale representanter fra Helsebiblioteket ved Folkehelseinstituttet.
Bakgrunnen er de varslede kuttene i tilgangen til tidsskrifter blant annet innen psykisk helse og rus som trer i kraft fra mars 2021. Psykologforeningen har tidligere advart mot konsekvensene dette vil medføre for kvaliteten i tjenestene.
– Vi hadde behov for å forstå bedre bakgrunnen og konsekvensene av kuttene som egentlig har kommet gradvis over flere år, sier fagsjef Kim E. Karlsen.
Gjennom nasjonale avtaler har Helsebiblioteket bidratt til at alt helsepersonell har hatt gratis tilgang til internasjonale tidsskrifter. Dette bidrar til å sikre oppdatert, kunnskapsbasert praksis i alle fagfelt både i kommunen og sykehus.
Nå mister psykologer og annet helsepersonell tilgang til flere relevante tidsskrifter.
– Det er ingen annen måte for helsepersonell å få tilgang til disse tidsskriftene enn å selv betale for tilgang, eller at deres virksomheter inngår egne avtaler. Resultatet blir store lokale variasjoner og dyrere løsninger, sier Karlsen.
Det største kuttet for psykisk helse og rus hadde effekt fra 1. mars i fjor. Da kuttet Helsebiblioteket blant PsycARTICLES fra American Psychological Association. Det var en pakke med over 120 ledende tidsskrifter innen psykologi. Samtidig ble også en stor pakke med tidsskrifter fra ProQuest som inneholdt godt over 500 relevante titler for psykisk helse kuttet.
Kuttene i 2021 inneholder også relevante titler for psykisk helse. Karlsen peker på at selv om antallet er mye mindre, er innholdet som kuttes i år av høy kvalitet.
– Psykologforeningen mener derfor at kuttene må reverseres. Dette er viktig for å sikre tilgangen til oppdatert kunnskap for våre medlemmer.
Bakgrunnen for at Helsebiblioteket siden 2016 har måttet bryte avtalene med flere relevante tidsskrifter, er endringer i valutakursen og kutt i innkjøpsbudsjettene. Samtidig har helsebiblioteket også måttet redusere bemanningen, noe som har redusert mulighetene for faglig aktivitet, samarbeid og undervisning.
– Vi er forbauset over at det ikke har vært større politisk vilje til å sikre Helsebiblioteket gjennom å kompensere valutasvingninger og skjerme innkjøpsbudsjetter.
– Politikerne kan umulig ha forstått betydningen for kvaliteten i tjenesten eller kostnadene ved disse kuttene. De eneste som tjener på dette er forlagene som nå kan forhandle med hvert enkelt foretak og virksomhet, sier Karlsen.
Emneord: Helsebiblioteket FHI
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.