Vil ha mer psykologi i smertebehandling

Psykologiske tiltak er helt nødvendig for å hjelpe pasienter med å håndtere smerter. Det fremgår av en ny faglig veileder om smertebehandling.

«Ved en tverrfaglig smerteklinikk skal det være ansatt fagpersoner fra ulike medisinske og andre disipliner. Klinisk ansatte må ha kompetanse innen smertebehandling. Det bør være ansatt leger, sykepleiere, psykologer/psykiatere». 

Borrik Schjødt

Borrik Schjødt

Slik er ordlyden i en ny veileder der det for første gang slås fast at psykologisk kompetanse er en forutsetning for god smertebehandling.

Borrik Schjødt, helsepsykolog ved smerteklinikken i Bergen, sier anerkjennelsen av psykologifagets betydning i smertebehandling blant annet kommer fordi medisinske tiltak (smertestillende, operasjoner osv.) ikke har hatt ønsket effekt.

– Både leger og annet helsepersonell har erfart at psykologiske tiltak er nødvendig for at pasienten skal kunne håndterer smerten, sier Schjødt.

Han påpeker at psykologiske forhold er helt sentrale hos pasienter med langvarige smerteplager.

− De frykter at smertene er farlige, er oppgitte over at det ikke finnes gode lindrende tiltak og blir nedstemte på grunn av dårlig søvn og redusert livskvalitet. Dette er områder der det er mulig å sette inn behandling, og her har psykologer en viktig rolle å spille, sier han.

Schjødt, som har sittet i faggruppen som har utarbeidet den nye veilederen, sier kognitiv atferdsterapi (CBT) har stått fram som den kanskje mest robuste og best dokumenterte behandlingsformen.

Gå til: Organisering og drift av tverrfaglige smerteklinikker

Les også: Smertepris til helsepsykolog

Emneord: helsepsykologi

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.