Vil gjøre barnevernøvelser like vanlige som brannøvelser

Inga Marte Thorkildsen

Inga Marte Thorkildsen

– Det er alt for mange eksempler på at førskolelærere, helsesøstre, fastleger og psykologer ikke har sett barna som blir utsatt for vold og overgrep, sier Inga Marte Thorkildsen.

I en ny bok forslår den tidligere barneministeren jevnlige «barnevernøvelser» for at vi skal få skjerpet blikket.

«På samme måten det er jevnlige brannøvelser, burde det være jevnlige barnevernøvelser. All erfaring viser at det ikke er nok med lover og regler og veiledere til fagfolk. Vi må øve oss for å bli gode, øve for å bli modige», skriver Thorkildsen i boka «Du ser det ikke før du tror det» som ble lansert 29. april.

Under seminaret som ble avholdt i forbindelse med boklanseringen hevdet hun at det er mye lettere for helseprofesjonene å lete etter en diagnose enn etter den smertefulle historien til den enkelte barn.

– I møte med det utagerende barnet må vi ikke bare spørre «hva feiler det ham/henne». Vi må først spørre «er det noe i hans/hennes historie eller nåsituasjon som gjør at vi kan forstå hans oppførsel», sa hun.

Heier på ildsjelene

Vold og overgrep mot barn er et stort folkehelseproblem. Det ble tydeliggjort både av Barnevernsproffene og Psykiskhelseproffene fra Forandringsfabrikken og fra  Anna Louise Kirkengen som presenterte egen forskning og den store ACE-studien ( Adverse Childhood Experiences Study ). Studien viser hvor skadelig negative barndomserfaringer er for både psykisk og somatisk helse.

– Det er sant at en god barndom varer livet ut, men det gjør sannelig en dårlig barndom også, påpekte Kirkengen. 

Inga Marte Thorkildsen sa at hun er glad for alle ildsjelene som bekjemper vold og overgrep, men dette må bli gjengs også i hjelpesystemene, påpekte hun.

I boka lanserer hun flere ideer til hvordan det skal bli enklere å skjerpe blikket for å avdekke vold og overgrep. Hun legger heller ikke skjul på sin skepsis til kontantstøtten og sitt ønske om å oppgradere barnehagene.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.