26. april 2016 (endret 19. mai 2016)
Tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i kommunen er ikke god nok. Folk vil ha terapi fremfor piller.
Andreas Høstmælingen. Foto: Arne Olav Hageberg
Slike lyder to klare funn i TNS Gallups helsepolitiske barometer. Undersøkelsen ble offentliggjort 26. april og viser blant annet at bare 13 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god.
– Dermed risikerer vi at folk som trenger det, ikke får nødvendig helsehjelp.
Det sa fagsjef Andreas Høstmælingen i Norsk psykologforening da han kommenterte funnene overfor sentrale helsepolitikere under presentasjonen av barometeret.
– Vi har fortsatt en jobb å gjøre. Vi må ruste opp psykiske helsetjenester i kommunene, sa han.
Om lag halvparten av den norske befolkningen får en psykisk lidelse/plage i løpet av livet. Konsekvensen kan bli store personlige belastninger for den som rammes, og samfunnskostnader som er større enn for noen andre sykdommer.
"Bostedsadresse skal ikke avgjøre om du får et godt psykisk helsetilbud når du trenger det
"
Mye tyder imidlertid på at tidlig intervensjon kan ha god effekt. Akershuskommunen Lørenskog har i en årrekke bygget opp kompetanse på psykisk helse-feltet, ikke minst overfor barn og unge. Det har gitt konkret resultater: Spesialisthelsetjenesten får langt færre henvisninger fra Lørenskog enn folketallet skulle tilsi, sammenliknet med andre Akershus-kommuner.
– Med kommunale lavterskeltilbud oppnår vi altså minst to gode ting, påpekte Høstmælingen:
– Pasienter får tidlig hjelp der de bor og slipper en alvorligere sykdomsutvikling. Sykehusene får mer tid å bruke på dem som trenger mer omfattende behandling.
"Psykiske helsevern får bedre tid til barn og unge som trenger omfattende behandling om kommunen gjør jobben sin
"
Fagsjefen trakk oss fram befolkningens tydelige beskjed om at den foretrekker samtalebehandling fremfor medikamenter ved psykiske lidelser som angst og depresjon
Brukerorganisasjonene og Psykologforeningen har i flere år arbeidet for at medisinfri behandling må være tilgjengelig for alle som ønsker det. Helseminister har pålagt alle regionale helseforetak å tilby slik behandling innen 1. juni i år.
– Men også lokalt må alternativene til medisiner være tilgjengelige. Det er lett å tenke seg et medikamenter bli førstevalget hvis kommunen mangler kompetanse om psykologiske metoder. Verktøykassa må utvides, sa Høstmælingen
Han trakk fram at særlig eldre mennesker foretrekker samtalebehandling fremfor piller.
"...det har vært en seiglivet myte at eldre profitterer mindre på samtaleterapi enn yngre
"
– Det er budskap som fortjener å bli lyttet til, for det har vært en seiglivet myte at eldre profitterer mindre på samtaleterapi enn yngre.
Høstmælingen påpekte at betydningen av tilgjengelighet til psykiske helsetjenester i kommunen kan vanskelig overvurderes.
– Bostedsadressen skal ikke avgjøre om du får et godt psykisk helsetilbud når du trenger det. Helsepolitisk barometer viser at vi fortsatt har en jobb å gjøre, sa han.
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
Psykologforeningen oppfordrer til mer fokus på ikke-medikamentelle tiltak for pasienter som bruker vanedannende legemidler.
På døgnposten på DPS Nedre Romerike er ikke behandling i psykisk helsevern ensbetydende med medisinering. Det har fått følger for samhandlingen med pasientene.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Jeg er et vandrende genetisk eksperiment: Jeg er enegget tvilling. Det er ingen tvil om at genene er viktige, men genene kan ikke oppdra barna våre. Det er det bare vi foreldre som kan gjøre.
Emneord: barn og unge , eldre , legemidler
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.