Verdensdagen for psykisk helse

Hender som holder over hverandre

10. oktober er dagen for å sette økt fokus på psykisk helse verden over. Årets internasjonale tema er selvmordsforebygging.

Verdensdagen for psykisk helse ble opprettet i 1991 av World Federation For Mental Health (WFMH). Målet er å skape mer åpenhet rundt psykisk helse og gi informasjon om forebygging og behandling av psykisk sykdom. Mindre tabu og skam rundt psykiske utfordringer kan gjøre det enklere å dele tanker med andre, styrke den psykiske helsen og bidra til å skape et varmere og mer inkluderende samfunn.

Stort behov for mer fokus på selvmordsforebygging

Verdens Helseorganisasjon har i år valgt selvmordsforebygging som tema for Verdensdagen. Hvert 40. sekund tar noen sitt eget liv, noe som utgjør nesten 800.000 mennesker hvert år. Det er flere menn som begår selvmord og unge mennesker er spesielt sårbare. For unge mellom 15 - 29 år er selvmord den nest største dødsårsaken.

Tall fra FHI viser at det registreres omtrent 540 selvmord i Norge per år, og mellom 4000 og 6000 selvmordsforsøk. 

"

Hvert 40. sekund tar noen sitt eget liv.

"

WHO mener forebygging av selvmord må få større fokus både i helsetjenesten, men også samfunnet for øvrig. I årets kampanje foreslår de 4 tiltak:

  • Begrense tilgangen til midler
  • Hjelpe unge mennesker å utvikle ferdigheter til å takle stress og psykiske påkjenninger
  • Rask hjelp til de som uttrykker at de vil begå selvmord eller har gjort et selvmorsforsøk
  • Samarbeid med media for å sørge for at formidling og rapportering om selvmord skjer på en ansvarlig måte

Den europeiske psykologforeningen EFPA sier at slike tiltak vil ha nytte av psykologiens kunnskap og psykologiske intervensjoner. Gjennom psykologisk kunnskap og hjelp kan man unngå å miste så mange mennesker til selvmord. 

Gi 40 sekunder av din tid

Årets internasjonale kampanje,  «40 sekunder med handling» , vil vise hvordan hver enkelt kan bidra til å forebygge selvmord og skape åpenhet om psykiske problemer. Den oppfordrer oss alle til å strekke ut en hånd og gi 40 sekunder av tiden vår for å være til støtte for noen som har det vanskelig. Det kan være enkle handlinger som å lytte ekstra, dele noe positivt og gi litt ekstra oppmerksomhet. Gi tid er også tema i den norske kampanjen for Verdensdagen.

Få profesjonell hjelp, ikke gå med det alene

I denne videoen forteller psykologspesialist Gudrun Dieserud om selvmord og selvmordsforsøk, hva som kan være årsakene og hvordan det kan forebygges.

Emneord: verdensdagen

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.