Stine Vedvik
10. oktober 2019
10. oktober er dagen for å sette økt fokus på psykisk helse verden over. Årets internasjonale tema er selvmordsforebygging.
Verdensdagen for psykisk helse ble opprettet i 1991 av World Federation For Mental Health (WFMH). Målet er å skape mer åpenhet rundt psykisk helse og gi informasjon om forebygging og behandling av psykisk sykdom. Mindre tabu og skam rundt psykiske utfordringer kan gjøre det enklere å dele tanker med andre, styrke den psykiske helsen og bidra til å skape et varmere og mer inkluderende samfunn.
Verdens Helseorganisasjon har i år valgt selvmordsforebygging som tema for Verdensdagen. Hvert 40. sekund tar noen sitt eget liv, noe som utgjør nesten 800.000 mennesker hvert år. Det er flere menn som begår selvmord og unge mennesker er spesielt sårbare. For unge mellom 15 - 29 år er selvmord den nest største dødsårsaken.
Tall fra FHI viser at det registreres omtrent 540 selvmord i Norge per år, og mellom 4000 og 6000 selvmordsforsøk.
"Hvert 40. sekund tar noen sitt eget liv.
"
WHO mener forebygging av selvmord må få større fokus både i helsetjenesten, men også samfunnet for øvrig. I årets kampanje foreslår de 4 tiltak:
Den europeiske psykologforeningen EFPA sier at slike tiltak vil ha nytte av psykologiens kunnskap og psykologiske intervensjoner. Gjennom psykologisk kunnskap og hjelp kan man unngå å miste så mange mennesker til selvmord.
Årets internasjonale kampanje, «40 sekunder med handling» , vil vise hvordan hver enkelt kan bidra til å forebygge selvmord og skape åpenhet om psykiske problemer. Den oppfordrer oss alle til å strekke ut en hånd og gi 40 sekunder av tiden vår for å være til støtte for noen som har det vanskelig. Det kan være enkle handlinger som å lytte ekstra, dele noe positivt og gi litt ekstra oppmerksomhet. Gi tid er også tema i den norske kampanjen for Verdensdagen.
I denne videoen forteller psykologspesialist Gudrun Dieserud om selvmord og selvmordsforsøk, hva som kan være årsakene og hvordan det kan forebygges.
- Det er atferd som gjør oss syke; og faktisk vår atferd som i verste fall dreper oss, sier president i Norsk Psykologforening, Tor Levin Hofgaard. I anledning Verdensdagen for psykisk helse slår han et slag for å benytte psykologisk kunnskap til å forebygge både fysiske og psykiske helseproblemer. Kunnskap du ikke trenger å være ekspert for å bruke.
Mennesker som er akutt selvmordstruet, har behov for vern. Det er imidlertid tungtveiende grunner for at et slikt vern ikke alltid skal ligge innenfor psykisk helsevernloven. Slik innleder president i Norsk Psykologforening, Tor Levin Hofgaard, en kommentar i Aftenposten 6. februar 2012, samme dag som høringsfristen utløp for Paulsrudutvalgets utredning om tvang i psykisk helsevern.
- Fellesløftet etter 22. juli viser at hele Norge kan fungere som et godt nasjonalt kriseteam. Nå gjelder det å ta i bruk de gode erfaringene, enten fremtidige kriser skyldes terror, ulykker eller selvmord, sier generalsekretær Lillian Erichsen i Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (LEVE).
Emneord: verdensdagen
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.